Foto: TT

Göteborg trendkänsligt när bostadsmarknaden förändras

Uppdaterad
Publicerad
De senaste månaderna har prisnedgången på bostäder varit stadig i landet, och framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I området Storgöteborg har priserna på bostadsrätter sjunkit med sex procent den senaste tremånadersperioden. När det gäller villapriserna ligger motsvarande siffra på tre procent. Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

– Oftast är det storstäderna som styr trenden. Det beror framför allt på att det görs flest affärer där, och man reagerar snabbast på marknaden, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef för mäklarfirman Bjurfors, i området Väst.

Ett långsammare tempo

De låga priserna innebär bland annat att många bostadsaffärer tar längre tid. Men det är inte bara nackdelar att bostadsköpen tar längre tid. Ett långsammare tempo på bostadsmarknaden är en fördel för den som är ny på bostadsmarknaden, och inte minst för köparna. Men även för den som ska köpa bostad kan prisfallet vara problematiskt.

– Man blir ju kanske mindre benägen att köpa om det är svårt att få den gamla bostaden såld, säger Sven-Erik Kristensen.

Henrik Rosengren, mäklare på Skandiamäklarna, ser en variation på marknaden. Allt är inte svårsålt även om bostadsförsäljningen går trögare.

– De lägenheter som är attraktiva säljs fortfarande snabbt och för begärt pris eller mer. Men däremot så finns det ett mycket större utbud nu vilket gör att köparen har fler alternativ. Ett bostadsköp går inte lika fort längre och det är bra för många, ett bostadsköp är en stor sak som är bra att tänka igenom, säger Rosengren.

Husförsäljningarna kan öka

Den stundande våren är också en period då antalet husförsäljningar tenderar att öka, vilket kan bidra till en viss utplaning, åtminstone vad gäller villamarknaden.

– I april brukar det ta fart. Men å andra sidan kan vi också se att marknaden har blivit mindre säsongsberoende jämfört med för ett par år sedan. Man har insett att det går att köpa hus även under det första kvartalet och man behöver inte vänta, säger Sven-Erik Kristensen.

Enligt Sven-Erik Kristensen är Göteborgsområdet, tillsammans med andra större städer mer trendkänsligt än andra områden, men trenderna tenderar också att passera snabbare. Hans främsta råd till den som ska göra bostadsaffärer är att förbereda sig i god tid.

– Det skadar inte att kontakta banken tidigt och få bostaden värderad, säger han.

Från den första mars skärps amorteringskravet, vilket innebär att hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst innan skatt är skyldiga att amortera ytterligare en procent på lånet, varje år.

– De nya amorteringskraven är också något som kan påverka bostadsmarkanden, det kan göra att fler drar sig för att köpa, säger Henrik Rosengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer