Här förklarar Hans Flink från Svensk Mäklarstatistik bostadspristrenden i Morgonstudion. Foto: TT

Bostadspriserna fortsätter att falla

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostäder fortsätter att falla, senaste tre månaderna har de fallit i snitt 7 procent i hela riket. Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

Prisnedgången på bostäder som började i Stockholm har nu spridit sig till resten av landet.

Om man jämför de senaste tre månaderna med tremånadersperioden innan, har priserna på bostadsrätter sjunkit 7 procent och priserna på villor sjunkit 3 procent. I Stockholmsområdet är prisfallet ännu större.

Bostadsmarknad

Största nedgången på sju år

Man får gå tillbaka till 2011 för att hitta en lika stor nedgång som denna.

– För Stockholms län har nedgången varat i några månader. Nu har Malmö och Göteborg börjat följa med efter och även på villamarknaden sjunker priserna, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Antalet bostadsaffärer brukar sedan ta fart under våren. Men enligt Per-Arne Sandgren finns det just nu inte mycket som talar för en prisuppgång.

– Men en utplaning kommer säkert att komma, säger han.

Många bostadsaffärer

På årsbasis ligger priserna fortfarande på plus i Göteborgs- och Malmöområdet medan de är på minus i Stockholmsområdet.

Och även priserna på villor sjunker. I Storstockholm minskade priserna med 3 procent den senaste månaden och för första gången sedan 2012 är årstakten negativ.

Samtidigt görs fortfarande många bostadsaffärer. Det sista kvartalet 2017 gjordes fler bostadsaffärer jämfört med samma period 2016.

Statistik från Valueguard visar också på nedgång

Idag släpptes även bostadsprisstatistik från Valueguard och även där syns en fortsatt prisnedgång.

Priset både på bostadsrätter och villor har sjunkit med 2 procent, enligt Valueguards statistik. Störst är fallet i Stockholm, där har priset på lägenheter sjunkit med 10 procent de senaste tre månaderna.

Svårt att tolka marknaden

Hur skiljer sig då statistiken? I Valueguards siffror fångas prisförändringar upp snabbare än i Mäklarstatistiks siffror. Dessutom tar deras index bland annat hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande prisutvecklingen.

Till exempel går inte index upp om det säljs ovanligt många dyra bostäder i attraktiva områden en viss månad.

– I dag är det svårare än någonsin för den som står i begrepp att byta bostad på den ägda marknaden att bilda sig en uppfattning om hur priserna ska komma att utvecklas framöver. Skilda teorier om vart marknaden är på väg kan tolkas på olika sätt, en del tolkar det som ett tillfälligt hack i kurvan, andra ser det som början på en lång nedgående trend, säger Claudia Wörmann på SBAB, enligt en skriftlig kommentar.

Så mycket har bostadspriserna gått ner

Prisförändringar 3 månader

(perioden okt – dec 2017 jämförs med juli – september 2017)

Bostadsrätter:

Riket              – 7%

Stockholm      – 7 %

Göteborg        – 7 %

Malmö            – 8 %

Villor:

Riket              – 3 %

Stockholm      – 6 %

Göteborg        – 3 %

Malmö            – 3 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet