Katarina Evenseth, begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar, menar att man tar höjd för om kyrkans kylutrymmen skulle bli fulla. Foto: SVT

Regionen utreder ishallar som bårhus

Uppdaterad
Publicerad

Coronautbrottet innebär att begravningar skjuts upp eftersom man vill undvika folksamlingar och skydda riskgrupperna, något som kan öka trycket på bårhusen. Nu undersöker Västra Götalandsregionen alternativa lokaler, exempelvis ishallar.

Hör begravningschefens förklaring i klippet ovan.

– Det är utrymmen som har väldigt bra skalskydd och är ett värdigare alternativ än kylcontainrar. Men jag vill betona att vi inte är där på långa vägar, säger Katarina Evenseth, begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar.

Coronaviruset i Västsverige

Västra Götalandsregionen har nu börjat undersöka möjligheterna till att använda ishallar som tillfälliga bårhus, något Mariestads-tidningen var först med att rapportera om. Göteborgs kyrkogårdsförvaltning är en av landets största, och de senaste veckorna har två till tre begravningsceremonier skjutits upp varje dag för att många inte kan närvara. Även om verksamheten klarar av trycket just nu, finns en beredskapsplan för om existerande kylutrymmen skulle bli fulla.

– Det är en risk som egentligen alltid finns vid alla influensautbrott, men jag känner att vi har en god beredskap. Ser vi att våra lokaler inte räcker till får vi se oss om för andra lokaler utanför kyrkogårdsförvaltningen.

Kan du ge några exempel?

– Det kan vara Isdala uppe i Kortedala eller Frölundaborg, för att ta några exempel.

Privata direktsändningar som alternativ

Många begravningbyråer och kyrkor runt om i landet har också börjat förbereda sig på att sända allt fler begravningar online, något man gör på grund av att en del anhöriga till den som ska begravas inte kan eller bör närvara fysiskt på ceremonin till följd av det pågående virusutbrottet. Och det är något även Katarina Evenseth ser som ett positivt alternativ.

– Det underlättar för anhöriga genom en livestreaming, man kan befinna sig var som helst i världen och ändå kunna närvara. Men det är ett väldigt individuellt beslut som måste fattas inom familjen. Det som passar för en familj kanske inte passar en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet