Den miljöfarliga mikroplasten finns i konstgräs och bildäck. Foto: SVT

Göteborg vill komma åt mikroplasten

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg försöker strypa tillförseln av mikroplast till naturen.

Små plastpartiklar, så kallad mikroplast, beskrivs av forskare som ett stort hot mot miljön. Göteborgs stad har tidigare beslutat att inte köpa in hygienprodukter som innehåller mikroplast.

Nu går kommunen ännu längre och riktar in sig på två andra källor; konstgräs och trafiken.

– Det är ohållbart att mikroplasten fortsätter spridas i havet. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, säger Ulf Kamne, miljöpartistiskt miljökommunalråd i ett pressmeddelande.

Läs även: ”Vi vet att det hamnar i djuren”

Konstgräsplaner innehåller så kallat granulat, små gummi- och plastpartiklar som håller gräset stående och ger planen bättre egenskaper för spel. Stora mängder försvinner dock från planerna genom snöröjning, duschar och brunnar och planerna behöver fyllas på återkommande.

Göteborgs politiska ledning har nu föreslagit en utredning som ska ta fram metoder för hur man kan minska utsläppen.
– Vi är öppna för olika åtgärder. Det kan handla om att få bättre och snabbare rutiner på att ta bort lagren av granulat som hamnar utanför konstgräsplanen, enligt Ulf Kamne.

Alternativa material

Andra möjligheter som partierna öppnar för är filter i dagvattenbrunnar och duschar samt att eventuellt gå över till granulat av andra material som till exempel kokosskal och kork.

Då däckslitage också pekas ut som en stor bov när det kommer till mikroplast i naturen vill de rödgrönrosa även minska bilåkandet och sänka hastigheten på över 70 procent av stadens vägar. Med åtgärden vill de även minska buller och luftföroreningar i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräpkusten

Mer i ämnet