Foto: TT

Göteborgare åtalas för att ha spridit information om militära anläggningar

Uppdaterad
Publicerad

En man från Göteborg misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Mannen misstänks ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt på olika platser i landet. Dessutom misstänks han för att ha spridit en del av informationen.

Från 2013 till 2017 misstänks mannen, som är i 40-årsåldern, ha bedrivit en omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.

– Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är systematiserad, skriver kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

36 skyddsobjekt

Totalt handlar det om 36 skyddsobjekt och i två fall misstänks han ha spridit vidare informationen till en annan person.

– Den här kartläggningen har förvånat oss något för den är ganska noggrant genomförd, säger Mats Ljungqvist till SVT Nyheter.

– Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar, säger han i pressmeddelandet.

Vidare säger han att de inte har funnit något att mannen haft syfte att överlämna informationen till främmande makt, därför rubriceras det inte som spioneri.

Av åtalet framgår att mannen ska ha haft foton av försvarsanläggningarna lagrade på minneskort samt på USB-minnen, dessa hittades i samband med en husrannsakan.

SVT Nyheter Väst har sökt mannens advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsöversikt i Väst

Mer i ämnet