Foto: TT

Göteborgare kartlade militära skyddsobjekt – döms

Uppdaterad
Publicerad

En man döms till ett års fängelse för att under flera års tid ha kartlagt militära skyddsobjekt runt om i landet.

”Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga”, säger lagmannen Johan Kvart.

Mannen från Göteborg åtalades i somras för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han har systematiskt fotograferat, dokumenterat eller hanterat uppgifter om 36 militära skyddsobjekt mellan 2013 och 2017. I två fall har han också spridit vidare de hemliga uppgifterna.

”Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år”, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Nekar till brott

Om uppgifterna röjts och andra länder fått kännedom om försvarshemligheterna, hade det inneburit en kännbar skada för Sveriges säkerhet, enligt tingsrätten, som var enig. Brottet har bedömts som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges försvar.

Brottet rubricerades inte som spioneri eftersom åklagare inte hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.

Mannen har medgett han har haft materialet, men har nekat till brott. Han säger att han samlat in informationen på grund av sitt stora intresse för den typen av anläggningar.

– Han har vidgått en del av de faktiska omständigheterna men bestritt ansvar då han inte haft uppsåt, säger mannens advokat Nils Nestrup.

Stark sekretess

Tingsrätten anser däremot att utredningen visar att mannen ”är något mer än en nyfiken militärt överintresserad person med en fascination för militära torn och master och fortifikationsverk” och att insamlingen av information gått ”långt utöver det intresse som han gett uttryck för”. Eftersom han varit medveten om att det rör sig om en systematisk informationsinhämtning har mannen också haft uppsåt, enligt domen.

Nils Nestrup vill inte kommentera domen innan han överlagt med sin klient om försvaret ska överklaga.

Stark försvarssekretess har rått i målet och rättegången, som pågick under två dagar, hölls till största del bakom stängda dörrar.

Detta är skyddsobjekt

Skyddsobjekt är benämningen på byggnader, andra anläggningar, objekt och områden som enligt Skyddslagen och Skyddsförordningen kan behöva skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av andra hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Några exempel på skyddsobjekt är statschefens och tronföljarens residens och bostäder, statsministerns bostäder och riksdagens byggnader, byggnader som disponeras av Försvarsmakten samt byggnader som är avsedda för att leda statlig eller kommunal verksamhet.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.