Foto: Privat

Göteborgaren Viktor får komma hem – efter två veckors karantän i Tyrolen

Uppdaterad
Publicerad

Efter två veckor i karantän i Österrike har Viktor Nyqvist fått lämna den isolerade alpbyn S:t Anton. På söndagskvällen anlände han, och 56 andra svenskar, till Trelleborg.

– Nu ska jag ta tåget hem till Göteborg, hänga med familjen och äta god mat. Det känns jätteskönt, säger han.

I början av december åkte Viktor Nyqvist, 25, till skidorten S:t Anton i Österrike. Planen var att åka snowboard, fotografera, och jobba på bar och restaurang för att dryga ut reskassan.

– Planen var att åka tillbaka till Sverige igen sista april, men det blev ju tidigare än så, säger Viktor.

Coronaviruset i Västsverige

Sattes i karantän

När coronaviruset spreds till området agerade Österrikiska myndigheter. För drygt två veckor sen sattes ett antal skidorter i Tyrolen i karantän. 57 svenskar i området drabbades. Viktor och ett gäng arbetskamrater var nu fast i sitt hus, med undantag för matinköp och apoteksbesök.

– Det har inte varit jättekul direkt. Jag hade hellre varit utomhus och hajkat i bergen. Men man gör det bästa man kan, jag bodde med ett trevligt gäng och det var god stämning.

Fick hjälp av svenska ambassaden

När karantänen skulle förlängas med ytterligare två veckor, lyckades svenska ambassaden i Wien få ut de drabbade svenskarna från området. I går kväll kom två bussar och hämtade upp dem i S:t Anton, tillsammans med fyra danskar och en finländare. Tidigt på söndagseftermiddagen rullade bussarna in på en färja i Rostock, och strax före klockan 18 var de på svensk mark.

– Vi har precis lämnat färjan så nu ska vi igenom passkontrollet. Det känns jätteskönt att vara hemma i Sverige, säger Viktor Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet