Göteborgs stad uppmanar invånarna att dra ner på vattenförbrukningen så länge värmeböljan pågår. Foto: TT

Göteborgarna uppmanas spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad uppmanar alla invånare att vara sparsamma med dricksvattnet i värmen. Anledningen är att stadens rörnät inte räcker till för att få ut vattnet till all hushållen.

– De som bor högt beläget riskerar att inte få något vatten alls, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Ledningsnät Vatten på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Det varma vädret gör att göteborgarna använder ovanligt mycket vatten just nu. Stadens två reningsverk, Alelyckan och Lackarebäck jobbar för fullt med att producera dricksvatten men det befintliga rörnätet räcker inte till för att få ut det.

I främst sydvästra Göteborg är vattentrycket så lågt att vissa hushåll inte får något vatten alls ur sina kranar.

–  När alla använder så mycket vatten samtidigt sjunker trycket i ledningarna och de som bor högt riskerar att inte få nåt vatten alls i kranen, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Ledningsnät Vatten på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Stor ökning under maj

Att det är maj månad och människor ännu inte hunnit åka iväg på semester, utan är kvar i stan, kan också vara en bidragande orsak till det ovanligt höga vattenuttaget. Ett uttag som ökat från 175 000 till 205 000 kubikmeter per dygn mot vad som är normal förbrukning.

Mätningar visar att den högsta förbrukningen sker runt klockan 21.00 på kvällen, en tidpunkt då många väljer att vattna i sina trädgårdar. Och eftersom värmen ser ut att hålla i sig kan problemen komma att sprida sig.

Undvik att tvätta bilen

Kretslopp och vatten, den förvaltning i Göteborgs stad som jobbar med vattenförsörjningen, uppmanar därför nu alla göteborgare att hjälpas åt med att spara på vattnet. Tvätta inte bilen nu under värmeböljan och undvik att vattna gräsmattan är några av råden.

–  Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi behöver därför hjälpas åt att spara på vårt dricksvatten så länge torkperioden råden, säger Tommy Ekblad.

Göta älv fyller på resurserna

Tillgången på vatten i Göteborg är dock mycket god eftersom vi har en hel älv som förser oss med bra råvatten. Därför råder inte samma vattenbrist som i de kommuner som använder grundvatten till sin vattenförsörjning.

Även i Skaraborgområdet är vattenförbrukningen rekordhög. Skövde Nyheter rapporterar att Skaraborgsvattens medlemskommuner Falköping, Skara och Skövde ligger 35 procent över normalförbrukningen just nu.

Här är kommunens tips för att spara på vårt dricksvatten:

  • Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
  • Tvätta inte bilen nu under värmeböljan.
  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Har du swimmingpool? Undvik att fylla på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.