Edvin Sundberg Aner och Hannes Tolergård trivs i stegbilen Foto: SVT

Göteborgs brandstationer öppnar upp för barnen

Publicerad

Brandbilar och brinnande kastruller lockade sportlovslediga barn till Frölundas brandstation i måndags. Under veckan ordnar olika stationer öppet hus för att visa barn och vuxna hur man förhindrar och släcker bränder. 

– Hilma tyckte det var roligt att sitta i stegbilen, förklarar storebror Hannes Tolergård. Han är sex år och på öppet hus på brandstationen för tredje året i rad. Kompisen Edvin Sundberg Aner har lärt sig hur man undviker att det börjar brinna hemma. 

– Man ska inte lämna spisen på, säger han.

Batteridrivna leksaker en brandrisk

Just glömda spisar är den vanligaste kända orsaken till bränder i Sverige, enligt statistik från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Brandmannen Jonathan Backlund varnar även för en annan typ av bränder, som blivit allt vanligare. 

– Det är väldigt vanligt med batteridrivna leksaker med litiumjonbatterier som kan fatta eld. Det händer en hel del numera, säger han. 

Kontakter till hårfönar och plattänger ska dras ut, liksom mobilladdare. Enligt Jonathan Backlund är det vanligt att privatpersoner monterar ner sin brandvarnare när den börjar tjuta vid matlagning. Då är det viktigt att snabbt få brandvarnaren på plats igen, och att kontrollera att batterierna fungerar som de ska.

Vill få stopp på anlagda bränder

Ungefär var fjärde brand i Sverige är anlagd. I 50 – 80 procent av fallen är det barn eller ungdomar som har tänt på. Den siffran hoppas Räddningtstjänsten kunna få ner, genom att visa unga vilka konsekvenser en anlagd brand kan få. Just nu driver man projektet ”Du behövs”, som ger femteklassare möjlighet att se hur brandmännen arbetar. 

– Det finns mycket att visa barn, och vi skapar ett förtroende som finns kvar när de växer upp och blir tonåringar. Det är viktigt för oss att skapa det förtroendet, säger Jonathan Backlund. 

Imorgon förmiddag håller brandstationerna i Lindome och Kortedala öppet för nyfikna barn och vuxna, och på fredag är allmänheten välkommen till Torslanda och Gårda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer