Om Göteborgs mål om ett hållbart resande ska hållas måste andelen cykelresor öka med åtta procent per år fram till 2025 Det gör den inte. I fjol minskade istället cykelresorna med jämfört med året innan. Foto: SVT

Göteborgs omvandling till cykelstad – en vinglig resa

Uppdaterad
Publicerad

Om Göteborgs mål om ett hållbart resande ska hållas måste andelen cykelresor öka med åtta procent per år fram till 2035

Det gör den inte. I fjol minskade istället cykelresorna med fyra procent jämfört med året innan.

Nej, det är inte alla som anser att Göteborg är en cykelvänlig stad.

– Det skulle kunna vara mycket bättre, säger Claudio Valencia som vi träffar på cykeln utanför operan en kylslagen marsdag då cyklisterna är lätträknade.

Stadens ambitionen är annars högt satt, med satsningar på 400 miljoner kronor över en fyraårsperiod.

Nu är det tänkt att arbetet med cykelparkeringar, servicestationer och en omvandling av gatuparkering till centrala cykelstråk ska påskyndas.

Varför är det så viktigt att öka andelen cykelresor?

– Cykling är ju ett väldigt bra sätt att ta sig fram i en stad ur hälsoaspekten, miljöaspekten och utrymmet i trafikmiljön, säger Shazbaz Khan, (S) ordf trafiknämnden i Göteborg.

Sug efter pendelcykelnät

Om andelen cykelresor ökar ser kommunen också en vinst med färre bil- och kollektivtrafikresor som följd. Då krävs också mindre satsningar på infrastruktur för bil och kapacitet i kollektivtrafiken frigörs.

– Det finns ett stort sug efter stora sammanhängande pendelcykelnät, där finns det en stor potential, det har vi inte i dag, säger Shazbaz Khan, (S).

– Vårt mål är att 12 procent av resandet ska ske på cykel 2025, det är en tredubbling jämfört med 2011, säger Shazbaz Khan (S).

Utanför Operan iklädd thermobyxor och vindtygsjacka står Lars Kvensler och låser upp sin cykel.

– Cykel är det bästa man kan ha i stan.

Så du ger Göteborg ett bra betyg som cykelstad?

– Jag ger väl cykeln ett bra betyg skulle jag vilja säga, säger Lars Kvensler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.