Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan kan du höra Axel Darvik (L) berätta om satsningen på Göteborgs konstmuseum. Foto: SVT

Göteborgs konstmuseum blir dubbelt så stort

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har kommunstyrelsen fattat beslut om ett jätteanslag på cirka 800 miljoner kronor till Göteborgs konstmuseum. Pengarna ska användas för att göra museet dubbelt så stort.

– Det är riktigt glädjande att vi nu kan framtidssäkra den här viktiga besöksmagneten i Göteborg, säger kommunalrådet Axel Darvik (L).

I klippet ovan kan du höra Axel Darvik berätta om satsningen på Göteborgs konstmuseum.

Att någonting radikalt behövde göras har stått klart länge. Den ståtliga byggnaden vid Götaplatsen är runt hundra år gammal, även om den fick en tillbyggnad i slutet av 60-talet. De nuvarande lokalerna och magasinen lever inte riktigt upp till de krav som i dag ställs på museum.

– I dag kan vi inte visa några av de finaste konstverken och inte heller låna in fina konstverk från andra museer eftersom lokalerna är så gammalmodiga, säger Axel Darvik.

Tragglats länge

Efter att ärendet har tragglats under många år i de kommunala korridorerna har man nu kommit så långt att ett beslut om jätteanslaget kunde fattas vid onsdagens kommunstyrelsemöte.

Axel Darvik visar skisser där man ser en ny byggnad, lika stor som Göteborgs konstmuseum och placerad direkt bakom detta.

– Så här kommer det att bli, på ett ungefär. Det har gjorts en mängd detaljerade förstudier redan, berättar han.

Konstmuseet ska alltså bli dubbelt så stort som i dag, med fler publika ytor, större möjligheter till café- och restaurangverksamhet och naturligtvis större möjligheter att visa konst.

Flera finansierar

De 800 miljonerna som anslås kommer inte bara från kommunen utan också från regionen, staten och privata intressen.

Den som tänker att det där bara är något för en liten grupp i samhället kanske får tänka om:

– Det är faktiskt så att det är fler som besöker konstmuseet i Göteborg än som går på allsvensk fotboll. En kvarts miljon besökare varje år, berättar Axel Darvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer