Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Arne Pinéus, en hängiven besökare, upp på museets tak. Foto: SVT

Tårtkalas och fri entré – Göteborgs konstmuseum fyller 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs konstmuseum invigdes 1923. Då firade Göteborg 300-årsjubileum med ett par års försening, på grund av pandemin spanska sjukan. Nu – efter en annan pandemi – firar museet födelsedag igen och det sker med tårta på Götaplatsen.

Idag finns det omkring 70 000 konstverk på Göteborgs konstmuseum. Något som alla besökare inte har tillgång till är den fantastiska vyn över centrala staden från museets tak.

SVT tog med den hängivne besökaren Arne Pineus upp på museet.

– Att se Göteborg så här från ovan. Det är speciellt.

Uppvuxen med konst

Arnes farfar Conrad Pineus var en av de som grundade föreningen Konstmuseets Vänner 1942 och Arne är uppvuxen bland museets konstverk.

– Jag har alltid varit involverad i konst och sedan 40 år arbetar jag med auktioner.

Han har själv ingen formell konstutbildning och hans råd till den som vill arbeta med konst utan en lång tid vid universitetet är följande:

– Titta, titta, titta på konst.

Lördagen den 6 maj bjuder Göteborgs Konstmuseum till tårtkalas på Götaplatsen. Det är också fri entré till museet hela dagen.

I klippet ovan ser du Arne Pineus följa upp till museets tak för första gången.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.