Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nina Miskovsky (M) är ordförande i nämnden som delar ut bidrag till studieförbund i Göteborg.

Så ska Göteborgs stad stoppa fusk hos studieförbund

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad håller på att förändra hur de 29 miljoner kronorna som studieförbunden får i kommunala bidrag skall fördelas. Studiefrämjandet, som är ett av Sveriges största studieförbund, upptäckte i en granskning av sig själva närmare en halv miljon felaktiga studietimmar.

Under förra året blev Studieförbundet Ibn Rushd mycket ifrågasatta bland Göteborgspolitiker och deras bidrag pausades när de år 2020 ökade på sin verksamhet markant och ville ha mer i kommunala bidrag. Politikerna ansåg bland annat inte att det fanns tillräcklig information om varför och startade en granskning.

Studiefrämjandet nationellt avslutade även en granskning av sig själva där de hittade 435 389 felaktiga timmar på tre år.

Ny modell för bidrag

– Jag tänker att de har haft en ostörd tillvaro under en lång tid, och det kan också ha funnits en naivitet från samhällets sida, säger Nina Miskovsky (M) som är ordförande social nämnd centrum, den nämnd som beviljar bidrag till studieförbunden i Göteborg.

Nu tar Göteborgs stad fram en ny modell för hur bidrag skall beviljas till studieförbunden i Göteborg.

Hör Nina Miskovsky (M) i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer