Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör utbildningschefen berätta varför man valt att stänga skolverksamheten. Foto: Jessica Gow/TT/SVT

Göteborgs stad stänger särskild undervisningsgrupp efter smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

I samråd med smittskyddet har grundskoleförvaltningen i Göteborg beslutat att stänga en särskild undervisningsgrupp på grund av covid-19-smitta. Bland de sjuka finns både medarbetare och elever.

– Det en relativt liten grupp med elever i blandade åldrar från hela Göteborg, säger Anders Andrén, utbildningschef och covid-19-samordnare i Göteborgs stads grundskoleförvaltning.

Detta är första gången som grundskoleförvaltningen stänger en verksamhet på grund av coronasmitta. Eftersom det var bråttom beslutade Helene Odenjung (L), ordförande i grundskolenämnden, att stänga verksamheten genom ett så kallat ordförandebeslut. Det skriver kommunen på sitt intranät.

Anders Andrén, utbildningschef och covid-19-samordnare Göteborgs stad.

Det rör sig om en mindre undervisningsgrupp för elever med särskilda behov. Enligt utbildningschefen Anders Andrén är det ett trettiotal elever och en lärargrupp som tvingas hålla sig hemma.

– Det är en elev och två lärare som konstaterats smittade, och sen har vi ytterligare tio lärare som är hemma med symptom, säger Anders Andrén.

Alla elever och lärare i gruppen ska ha testats för covid-19, men alla har ännu inte fått tillbaka sina provsvar.

Undervisning på distans resten av veckan

Efter dialog med smittskydd i Västra Götaland och skolans enhetschef beslutade man därför att undervisningen ska bedrivas på distans veckan ut. Vårdnadshavare ska vara informerade och på måndag nästa vecka ska en ny bedömning göras.

Enligt Anders Andrén sitter eleverna i en egen lokal och det finns därför inte någon stor risk att andra klasser och lärare smittas.

– Tillsammans med smittskyddet bedömer vi att smittan är avgränsad till denna elevgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet