Pernilla Dahm Kähler, gynekologisk tumörkirurg och forskare vid Göteborgs universitet tilldelas pengar för forskning. Foto: Göteborgs universitet

Göteborgs universitet får 57 miljoner till cancerforskning

Publicerad

Cancerfonden delar ut rekordmycket pengar till forskning i Sverige. Göteborgs univeristet får 57 miljoner för att bland annat forska på livmoderhalscancer.

– Pengarna betyder jättemycket för mig och mitt forskningsteam, säger Pernilla Dahm Kähler, gynekologisk tumörkirurg och forskare vid Göteborgs universitet.

Enligt Cancerfonden är summan 454 miljoner, som delas ut till cancerforskningen i Sverige, den högsta hittills.

Det blir också ett välbehövligt tillskott för Pernilla Dahm Kähler. Hon tilldelas 500.000 kronor under tre år för sin cancerforskning som berör äggstockar, livmoderhals och livmoderkropp.

– Det har tidigare varit mycket ideellt arbete som vi har gjort på fritiden. Nu kan teamet med doktorander och kollegor och få tid att sitta och gå genom data och få statistikhjälp, säger Pernilla Dahm Kähler.

Barn efter operation

Med forskningspengarna ska man utvärdera till exempel undersöka möjligheten att skaffa barn efter livmoderhalscancer. Något som är okänt i dag.

– Oro för infertilitet och sexuell hälsa kan ha stor betydelse för dessa unga kvinnor. Att ta reda på hur denna typ av kirurgi fungerar är viktigt för att kunna ge dem realistiska förväntningar, säger Pernilla Dahm Kähler.

Fokus riktas också mot äggstockscancer som är en av de dödligaste cancerformerna och drabbar årligen 700 kvinnor i Sverige. Tidigare forskning som Dahm Kähler gjort visat att överlevnaden ökade efter att majoriteten av operationer i Västra Götaland flyttades till Sahlgrenska. Anslaget gör det möjligt att fortsätta och analysera uppgifter om alla kvinnor som opereras i regionen för att på sikt förbättra behandlingen.

Öka överlevnad

– Målet med min forskning är att öka överlevnaden och livskvaliteten för de kvinnor som drabbas av gynekologisk cancer, säger Pernilla Dahm Kähler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.