Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att se hur varvsarbetarna hade det. Foto: SVT/Studio Jox

VR-glasögonen som tar dig rakt in i Göteborgs varvshistoria

Publicerad

Vill du prova att svetsa, köra kran och sjösätta fartyg? Då kan du sätta på dig VR-glasögon och hänga med när bland annat tidigare varvsarbetaren Kerstin Rundström visar runt bland båtvarven.

– Det är så många som glömt att Göteborg var världsledande inom varvsindustrin. Vi vill väcka minnena till liv igen, säger Jonas Myrstrand, regissör av Göteborgs Minnesvarv i VR.

Följ med i klippet på en hisnande VR-upplevelse.

Det är kvinnorna som arbetade på båtvarven i Göteborg som står i fokus i VR-upplevelsen och filmen Göteborgs Minnesvarv. En av dem är kranföraren Kerstin Rundström, som arbetade i drygt 40 år på varven.

– Kerstin säger i VR-filmen att hon nog suttit och arbetat i varenda kran som fanns efter älven här, säger Jonas Myrstrand, regissör av Göteborgs Minnesvarv.

Fall på flera meter

Götaverken i Göteborg för drygt 40 år sedan.

Kerstin råkade ut för en olycka som hade kunnat sluta riktigt illa. Enligt Jonas Myrstrand så har kvinnorna berättat att de kände sig tvungna att försöka vara lite bättre än männen.

– För gjorde de fel så fick de snabbt höra det. Så det blev ett självändamål att vara bättre, säger han.

Göteborgs 400-årsjubileum

VR-upplevelsen och filmen ingår som en första del i projektet Göteborgs Tidevarv i VR. Hela projektet ska lanseras under Göteborgs 400-årsjubileum 2023.

– Vi har återskapat fragment av minnen från Göteborgs varvsepok till att bli en hisnande upplevelse. Filmen kan ses på bland annat Varvshistoriska museet och Lindholmen Science Park nu. I sommar blir det på fler ställen.

VR-projektet har genomförts med stöd från Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, Göteborgs stad, Lindholmen Science park med flera.
Partners är: Varvshistoriska föreningen i Göteborg, Gothenburg Studios Development, Kultur i Väst, AF-kultur, Västarvet, Filmepidemin och Länsstyrelsen med flera.
Källa: Jonas Myrstrand / Studio Jox

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.