Göteborgs stad meddelade i dag att elevernas rätt till skola nära hemmet ska stärkas. Till höger: Malin Vangstad, tillförordnad chef på enheten för myndighetsutövning på grundskoleförvaltningen Foto: TT/SVT

Göteborgselevers rätt till skola nära hemmet stärks

Uppdaterad
Publicerad

Årets skolval havererade. Många föräldrar rasade när deras barn fick en skolplacering långt hemifrån. Nu har politikerna i grundskolenämnden beslutat om nya regler som stärker elevers rätt till en skola nära hemmet.

De nya reglerna börjar gälla från och med årsskiftet och gäller elever i förskoleklass och grundskola. Elever i högstadiet har rätt till en skolenhet inom max sex kilometer från hemmet – tidigare var maxavståndet åtta kilometer.

Dessutom innebär de nya reglerna att grundskoleförvaltningen stärker elevernas rätt till en skolenhet nära hemmet. Detta genom att eleverna får rätt till en av de fyra närmsta skolenheterna för förskoleklass upp till och med årskurs 6. För elever i årskurs 7-9 gäller någon av de fem närmsta skolenheterna.

Bättre info

– I e-tjänsten där vårdnadshavare kan önska skolenhet och på goteborg.se kommer man kunna se vilka skolenheter som ingår i närområdet. Vårdnadshavare och elever kommer med andra ord kunna se vilka fyra eller fem skolenheter deras barn kan få en plats i, säger Malin Vangstad, som är tillförordnad chef på enheten för myndighetsutövning på grundskoleförvaltningen, i ett pressmeddelande.

– Var eleverna får en skolplats beror på vilka skolenheter vårdnadshavare önskar, hur många andra som önskar den skolenheten, var eleverna bor och hur många platser det finns. Alla kommer inte kunna vara nöjda med platsen de får, understryker Malin Vangstad.

Relativ närhet

En annan förändring är att grundskoleförvaltningen går från absolut närhet till relativ närhet. Det betyder att det inte längre är den elev som bor närmast skolenheten som prioriteras om det är fler som söker än vad det finns platser. Istället är det den elev som får längst skolväg till en annan skola och som därmed förlorar mest på att inte få en plats, enligt pressmeddelandet.

Så här såg det ut i juni när föräldrar manifesterade utanför grundskoleförvatlningen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.