Foto: SVT

Göteborgsluften allt renare

Publicerad

Halterna av kvävedioxid och halten av partiklar är de lägsta sedan mätningarna började, det konstaterar miljöförvaltningen i årsrapporten om luftkvaliteten i Göteborg 2014.

Halterna av kvävedioxid i taknivå är de lägsta sedan mätningarna började på 1970-talet. I gatunivå ligger däremot halterna på vissa platser fortfarande över miljökvalitetsnormens gränsvärden. Det konstaterar miljöförvaltningen i årsrapporten om luftkvaliteten i Göteborg 2014.

Störst problem utmed stora trafikleder

– Problemen med kvävedioxidhalterna är störst utmed hårt trafikerade leder som Kungsbackaleden, E 6:an. Men även på vissa gator i centrum som till exempel Sprängkullsgatan i Haga behöver halterna sjunka, säger Erik Bäck, enhetschef på miljöförvaltningen i ett pressemddelande.

Vid flera mätstationer som ligger i gatunivå klarades inte miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid, trots gynnsamma väderförhållanden förra året. 2014 var ett ovanligt varmt, regnigt och blåsigt år, vilket är bra för luftkvaliteten.

Trots teknikutveckling och åtgärder för att minska biltrafiken sjunker inte kvävedioxidhalterna i den takt man skulle kunna förvänta sig i gatunivå. En förklaring kan vara att allt fler kör på diesel, som ger högre kvävedioxidutsläpp än bensin.

Lägsta kvävedioxidhalterna på 40 år

På Femmanhusets tak finns mätstationen som representerar bakgrundshalterna i luften. Här var halterna de lägsta som mätts upp sedan miljöförvaltningen började mäta i mitten på 70-talet. Miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid klaras med god marginal i taknivå.

– Det kan vara ett tecken på att vi är på rätt väg och att det inte bara handlar om gynnsamma väderförhållanden, säger Erik Bäck.

Även halterna av partiklar  är de lägsta som uppmätts sedan mätningarna började, 1990 på Femmanhusets tak och 2005 i gatunivå i Gårda. Halterna ligger under miljökvalitetsnormerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.