Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simona Mohamsson (L) är kritisk mot stadens policy kring användning av sociala medier i tjänst. Foto: Dalmar Namazi

Göteborgspolitiker agerar efter SVT:s inslag – vill utreda hur unga ska nås på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har särskilda regler för vilka sociala medier medarbetare får använda i tjänst. Nu vill Liberalerna se en förändringar i vad de anser vara ett för gammalt regelverk och får medhåll från det rödgröna styret.

– Vi ligger alltid tre steg bakom extrema krafter och de som vill rekrytera barn och unga i destruktiva miljöer, säger Simona Mohamsson (L).

Personal som arbetar med unga i Göteborg tillåts inte använda sociala medier där de unga finns, något som kan ge allvarliga konsekvenser. Det framkommer i en ny rapport från Göteborgs stad.

SVT har även berättat om stadens policy kring användning av sociala medier i tjänst, vilken Simona Mohamsson (L), socialnämndens 2:e vice ordförande, nu reagerar på. Hon tycker att regelverket är för gammalt och behöver uppdateras så att man bättre kan nå ut till ungdomar.

– Vi kan inte sitta på ett torg och hoppas på att ungdomar kommer, utan vi får möta de på det torget de är på och det är sociala medier, säger hon.

”Rädsla hos politikerna”

Enligt Simona Mohamsson finns det en rädsla hos kommunpolitiker att testa lagstiftning för att möjliggöra en mer flexibel användning av sociala medier för att kunna nå ut till unga.

– Om vi på riktigt vill nå barn och unga och ge de en möjlighet att ha en meningsfull fritid och inte välja gängkriminalitet eller extrema krafter vi politiker vara modiga, säger hon.

Rödgröna styret vill utreda frågan

Liberalerna får medhåll från vänsterpartiets kommunalråd Jenny Broman (V), som ansvar för sociala frågor. Hon tycker att staden bör hålla sig uppdaterade för att nå ungdomar och vill nu utreda frågan.

– Vi rödgröna har beslutat att vi ska utreda behov av nya fritidsverksamheter och mötesplatser för ungdomar, i det arbetet förutsätter jag att man även ser över hur vi når ungdomar på nätet, säger Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.