Anas Khalifa varnar muslimer från att åka studentflak. Foto: TT / Skärmdump Facebook

Göteborgspredikant uppmanar muslimer att inte fira studenten

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle göteborgspredikanten Anas Khalifa varnar i en video muslimska ungdomar för att delta i studentfirande. ”Du kan drabbas av Allahs vrede”, säger han.

Det är i en video på predikantens Facebooksida han talar om farorna med att lockas av fester i samband med studenten, vilket GT är först med att rapportera om.

Bland annat säger Anas Khalifa att ”Du kanske vill festa och dricka trots att du vet att det kan leda till att Allahs vrede kommer över dig. Och om Allahs vrede kommer över dig just under den natten då du tror att du har ett frikort – och han tar ditt liv – då möter du honom festandes istället för bedjandes i en moské...”

Anas Khalifa tillhör en radikal gren av Islam, den så kallade salafismen, och har bland annat tidigare intervjuats i SVT:s Uppdrag granskning.

Många följare

Han har över sex tusen följare på sin öppna Facebooksida och är enligt Magnus Sandelin, journalist och författare med fokus på extremistiska grupperingar, en flitigt anlitad föreläsare inom radikala muslimska kretsar.

SVT Nyheter Väst har sökt honom för en kommentar, utan resultat.

Dock uppmärksammar han själv på sin sida att media har skrivit om hans video och svarar med att lägga upp den en gång till.

På Göteborgs moské, som inte har kopplingar till predikanten, vill man inte i detalj uttala sig om hans uppmaningar. Man säger så här generellt om studentfirande:

– Att ta studenten är ju ett viktigt steg i livet och det är klart att man kan vara med på det. Sedan vill man ju som muslim inte vara i miljöer där det dricks mycket alkohol men det brukar ju gå att lösa, man kan till exempel undvika vissa delar av firandet, säger Mohammad El-Alti, pressansvarig vid moskén.

”Var och en fattar beslut”

Mohammad El-Alti säger att det är upp till varje troende muslim att själv göra överväganden.

– Det handlar om att hitta en balans, att man hittar en nivå där man själv känner sig bekväm. När jag själv tog studenten hade jag en egen fest tillsammans med likasinnade.

Men kan man åka med på ett studentflak där andra ungdomar festar?

– Det kan jag inte ge något rakt svar på då det beror mycket på omständigheterna, var och en får känna efter själv och avgöra, religionen är tydlig och var och en vet vad som är tillåtet eller inte , säger Mohammad El-Alti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.