Foto: TT

Göteborgsprojekt ska få hemlösa att motionera

Publicerad

Fysikprojektet är en ny satsning för att hjälpa hemlösa i Göteborg att komma igång och röra på sig. Psykiska problem och missbruk leder ofta till lägre livslängd – motion kan vara att sätt att motverka det. 

Det är social resursförvaltning som tillsammans med Linnéakyrkan och Folkuniversitetet som är initiativtagare till projektet som inleds med en heldag i Linneakyrkan.

– Forskning visar att motion har en lång rad positiva effekter, till exempel att motverka stroke, demens och depression, konstaterar Kjell Selander som är koordinator i social resursförvaltnings verksamhetsråd.

– Dessutom så kan träning leda till att hjärnceller nybildas vilket är oerhört hoppfullt.

Frisk promenad

Heldagen i Linneakyrkan bjuder på föreläsningar om hjärnforskning, sång och musik och gymnastikövningar. Fokus ligger på att det inte är några maratonlopp som krävs, en promenad i friska luften räcker som ambitionsnivå. 

Att motionssatsningen verkligen ska fungera och få genomslag bygger enligt Kjell Selander på kontinuitet. Han hänvisar till stadens lyckade musiksatsning som varje tisdag klockan 10 lockar ett trettiotal personer till Linneakyrkan där de sjunger körsång och spelar tillsammans.

Chans att röra på sig

Tanken är att även träningen ska bli en återkommande rutin, med samling en gång i veckan.

– Staden eftersträvar att utjämna levnadsvillkoren för människor och då är det ju rimligt att även våra brukare får chansen att röra på sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.