Göteborgsträdens tillfälliga hem i Tollered

Uppdaterad
Publicerad

I veckan flyttas ett 50-tal träd i Nya Allén och Kungsparken inför bygget av Västlänken. En del träd flyttas några hundra meter, andra får tillfälligt bo i Tollered utanför Lerum.

Budgeten för att flytta eller på annat sätt hantera dom träd som påverkas av Västlänken, uppgår till cirka 75 miljoner kronor. I dagsläget har omkring 200 träd flyttats, ett hundratal återstår innan operationen är helt klar. Enligt trädgårdstekniker Örjan Stål är kostnaden motiverad av alternativkostnaden.

– Alternativet hade varit att plantera nya träd, och det kostar också mycket pengar. Dessutom blir de nya träden mycket mindre.

Inga träd är ju också ett alternativ?

– Ja, men en sådan stad är ingen bra stad. Det behövs grönområden.

Tillfälligt boende i Tollered

Av de flyttade träden är det ett stort antal som hamnar på en plantskola i Tollered. En tillfällig förvaring, så småningom ska dom tillbaks till Göteborg.

– Exakt när de får komma tillbaks är ju beroende av Västlänksbygget, man brukar säga att den optimala tiden för förvaring är två till fem år. Det går att ha träden här längre, men då ställer det större krav på skötseln, konstaterar Örjan Stål.

Inte bestämt vart träden hamnar

Totalt har Göteborgs stad och Trafikverket inventerat omkring 1 500 träd för att få en uppfattning kring deras ålder och hur de mår. Slutsatsen är att cirka 1000 av dem kan bevaras, antingen på plats eller genom flytt.

När träden väl kommer tillbaks så är det inte säkert att de hamnar exakt där de stod tidigare. Men att det kommer tillbaks råder det enligt Örjan Stål ingen tvekan om. Varje träd är en så pass stor investering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer