Foto: Göteborgs stad

Nya problem kring trädflytt – spårvagnstrafik stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Nya problem kring flytten av ett stort bokträd i allén i centrala Göteborg har uppstått. Risk för hårda vindar gör att arbetet påskyndas och efter vibrationer i marken har spårvagnstrafiken stoppats förbi Hagakyrkan.

Arbetet med att flytta den stora bokträdet i allén i centrala Göteborg har gått allt annat än smidigt. Själva flytten av det stora bokträdet som mäter 3,7 meter i omkrets och väger 180 ton, rotsystemet inräknat, var planerad att genomföras redan under måndagen, men fick skjutas upp. Det berodde då på att marken under kranen inte var tillräckligt stabil.

– Vid ett provlyft upptäcktes att plattformen under den stora kranen måste förstärkas och det arbetet pågår just nu, sa Leif Alfredsson, biträdande delprojektledare på Trafikverket, på tisdagen.

Flyttas på tisdagskvällen

Tanken var sedan att trädet skulle flyttas under onsdagen men nu har nya problem uppstått eftersom det väntas hårda vindar.

– Vi har frilagt rotklumpen på trädet så nu vill vi göra det här så fort som möjligt, så inte trädet riskerar blåsa omkull. Det blir flytt i kväll, säger Leif Alfredsson.

Dessutom har all spårvagnstrafik vid hållplats Hagakyrkan fått stängas av och trafiken måste ledas om.

– Kranförarna känner att marken vibrerar när spårvagnarna kör förbi och eftersom de lagt ner stålbalkar kring trädet som kranen ska ta tag i vill de inte att balkarna rubbas ur sitt läge.

När tror du flytten blir av?

– Så fort de är färdiga med plattformen under kranen.

300 träd flyttas – kostar 75 miljoner

Totalt kommer 300 träd flyttas för att ge plats för Västlänken, något som totalt väntas kosta 75 miljoner kronor, inklusive flytt, ersättning och förberedande arbeten. I allén handlar det om ett 50-tal träd som ska flyttas. För att flytta det stora bokträdet tar Trafikverket hjälp av både svenska och tyska experter.

Finns det risk att förseningen medför högre kostnader?

– Det här är en totalentreprenad så det påverkar inte Trafikverket, men jag vet inte hur det blir för entreprenören, säger Leif Alfredsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet