Bilderna visar flytten av träden hösten 2017. Foto: Trafikverket

Västlänken: Nu påbörjas flytten av 60 träd

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleddes förberedelserna av flytten av 60 träd från Allén och Kungsparken till en plantskola i Lerum. Själva flytten kommer att ske först i oktober i år men det krävs en hel del arbete innan enligt Trafikverket.

– Just nu håller vi på med så kallad invallning för att vattna träden för att de ska vara i bra skick inför flytten. Sedan kommer vi att beskära en del träd och även binda en del för att det ska vara lättare att transportera dem, säger Leif Alfredsson biträdande delprojektledare för trädflytt i Västlänken.

Hjälp från Tyskland

Totalt kommer 60 träd att flyttas under oktober från Allén och Kungsparken i Haga, något som Göteborg Direkt var först med att rapportera om. Förflyttningen kommer att ske med en trädmaskin från Tyskland, under hösten förra året flyttades 200 träd med samma typ av maskin. Många av träden som ska flyttas nu är lindar.

Finns det några svårigheter med att flytta träden?

– Egentligen inte, framkomligheten kan vara lite utmanande med alla trådar på spårvägarna. För att undvika att riva ner dem får man hitta alternativa vägar, berättar Leif Alfredsson.

”Träden ska tillbaka”

Träden kommer att vara i en plantskola i Lerums kommun under tiden arbetet av västlänken pågår, enligt Leif Alfredsson på Trafikverket är detta en tillfällig lösning.

– De kommer att stå där i några år och ha det bra men sedan ska de tillbaka till samma område. Vi har även tre stora träd som flyttas inom Kungsparken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer