Foto: Göteborgs stad

Lyftkran för tung – trädflytt skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen skulle ett stort bokträd i allén i centrala Göteborg flyttas inför bygget av Västlänken. Men nu måste flytten skjutas upp eftersom en rustbädd inte klarar tyngden av en lyftkran.

Bokträdet, som står i allén i närheten av Hagakyrkans spårvagnshållplats, har en omkrets på 3,7 meter och väger närmare 180 ton. och är ett av de största träden som ska flyttas inför bygget av Västlänken. Tanken är att trädet ska flyttas ungefär 80 meter i riktning mot avenyn.

Tanken var att flytten skulle äga rum på måndagen men den planen grusades då ett test visade sig att en gammal rustbädd måste förstärkas.

Rustbädden är grunden till den gamla kanalmuren och i nuvarande skick beräknas den inte klara tyngden från den lyftkran som används vid själva trädflytten. Nu måste ett förstärkningsarbete genomföras som beräknas ta två dagar.

För att flytta trädet kommer Trafikverket ta hjälp av både svenska och tyska experter. Totalt kommer 300 träd flyttas för att ge plats för Västlänken, något som totalt väntas kosta 75 miljoner kronor, inklusive flytt, ersättning och förberedande arbeten. I allén handlar det om ett 50-tal träd som ska flyttas.

En rustbädd är en äldre typ av grundläggningskonstruktion av trä som utnyttjades vid svag undergrund

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet