En mycket gammal och tung bok ska flyttas med anledning av Västlänken Foto: Göteborgs Stad

Gammalt träd på 180 ton flyttas inför bygget av Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en flytt av närmare 60 träd från Nya Allén och Kungsparken i Göteborg inför bygget av Västlänken. På måndag flyttas det största trädet – ett bokträd som uppskattas väga 180 ton.

På måndag flyttas en mycket gammal bok med en omkrets på 3,7 meter och en uppskattad vikt på 180 ton från centrala Göteborg, det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Det beror på att närmare 60 träd ska flyttas från Nya Allén och Kungsparken i samband med förberedelser inför bygget av Västlänken.

Det gamla bokträdet är det största av alla träd som ska flyttas. Trädet kommer däremot inte vara tvunget att flytta så långt hemifrån, utan kommer att placeras ungefär 60 meter från dess nuvarande plats.

Västlänken

Experter från Tyskland

Trafikverket har tagit in både svenska och tyska experter till hjälp för att lyckas med uppdraget. Experter som enligt pressmeddelandet har ”lång erfarenhet och stor kompetens.”

Totalt flyttas 300 träd för att ge plats åt Västlänken. Alla dessa träd kommer att återplanteras i Göteborg och efter måndagens trädflytt återstår det att flytta cirka 50 träd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet