• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Götene – Viktigaste frågan i kommunvalet

Uppdaterad
Publicerad

Götene blev satt på kartan i och med skandalen kring nöjesparken Medeltidens värld. Och det märks också när partierna ska lista sina viktigaste frågor i valet 2014.

Nöjesparken var en misslyckad investering som skulle kostat runt 7 miljoner först, men slutnotan blev närmare 100 miljoner. Nu är parken nästintill jämnad med marken, men den ger fortfarande eko bland partier och medborgare.

– Efter det kaos som rått i kommunalpolitiken de senaste åren I Götene är det inte läge att utställa stora och dyra vallöften. Den första prioriteringen är att återställa det politiska förtroendet och en fungerande ledning i kommunen, uppger Magnus Ekblad från Vänsterpartiet i sitt svar till Västnytt.

Medeltidens värld

Fokus på hemmasittare

En annan flitig kritiker av Medeltidens värld har varit det lokala partiet Götenes Framtid. Ordförande Anders Månsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, väljer dock att inte nämna nöjesparken när Västnytt ber honom beskriva valets viktigaste fråga och dess åtgärder.

Istället handlar det om ungdomar som varken går i skolan eller arbetar, så kallade hemmasittare.

– I grannkommunen Lidköping har man 2 hemmasittare, alltså barn som inte kommer till skolan. I Götene som är hälften så stort, och som då borde ha en, så har vi sju hemmasittare! Inte bra. Vi kommer att spara stora pengar genom att sätta in resurser tidigt. En ungdom på vårdhem eller ungdomsanstalt kostar enorma pengar, skriver Anders Månsson (GF) i sitt svar till Västnytt.

Nattöppen förskola

Socialdemokraterna är inne på samma linje och de lovar tidiga insatser för elever som hamnat snett. Det styrande kommunalrådet Åsa Karlsson skriver också att partiet lovar nattöppen förskola, gratis frukost i skolan och läxhjälp i skolans regi.

Även Kinnekullemoderaternas Anne-Marie Widegren, andra vice ordförande i kommunstyrelsen, lovar en bättre skola, och förutom personaltäthet som gör att alla blir sedda lovar man nolltolerans mot mobbing och aktivt arbetet mot droger.

För Miljöpartiet är det viktigaste att små skolor och äldreboenden får finnas kvar.

– En skattehöjning kanske är nödvändig för att slippa skära ytterligare i andra verksamheter, skriver Anders Johansson (MP) i sitt svar.

Ekologisk mat

Centerpartiet trycker också på att utveckla skolor och förskolor, och vill höja kvaliteten på maten.

– All mat som serveras i våra kök ska vara tillagad på livsmedel som så långt som möjligt är svenskproducerad, närodlad/producerad och ekologisk, skriver Susanne Andersson från Centerpartiet Götene.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medeltidens värld

Mer i ämnet