Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göran Lundberg, gränshandlare i Strömstad. Foto: SVT

Gränshandlaren rasar mot landshövdingen: ”Borde se över sitt engagemang”

Uppdaterad
Publicerad

Osynlig och oengagerad. En av Strömstads största gränshandlare, Göran Lundgren, går nu till hårt angrepp mot landshövdingen Anders Danielssons arbete under pandemin.

– Man måste kunna begära mer som skattebetalare, säger han.

Men landshövdingen slår ifrån sig kritiken.

Från tusentals kunder om dagen till runt femton stycken. Företaget Grensemat, med flera butiker i Strömstad, tappade i princip all sin omsättning när pandemin tog fart förra året och man har varslat runt 230 personer, hälften av sin personalstyrka.

Driftsledaren Göran Lundgren är nu kritisk till regeringen, och framför allt landshövdingen, för hur man har hanterat Strömstad situation under pandemin.

– Han har en kommun som är helt utslagen, då förväntar man sig att han ska visa lite mer engagemang, säger Lundgren.

Besökte Strömstad

Landshövdingen Anders Danielsson besökte Strömstad i maj förra året. Efter det har han haft flera möten via nätet med kommunföreträdare. Inte tillräckligt, enligt Lundgren.

– Att man inte tar sig tid att komma hit är beklämmande. En bild säger mer än tusen ord, hade man tagit sig hit hade man fått en mer förankring till verkligenheten. Det är beklämmande att skattepengar går till något som visar så dåligt intresse.

Men landshövdingen själv slår ifrån sig kritiken. Regionen är stor, många områden har det svårt – och pandemin sätter stopp för fysiska besök. Därför är arbetet betydligt mer digitalt nu.

– Jag kan förstå att det finns ett värde att fysiskt vara på plats men jag tror jag gör mer nytta på annat sätt, säger landshövdingen Anders Danielsson.

Fira Svinesundsbron

Göran Lundgren tror och hoppas att gränsen ska öppnas och handeln ta fart i maj. Drygt en månad senare fyller gamla Svinesundsbron 75 år, ett utmärkt tillfälle enligt Lundgren att fira.

– Jag hoppas att man pratar ihop sig om visioner inför en öppning och att man kan göra det till en feststämning och få tillbaka den syskonrelation vi har haft, säger han.


I klippet nedan hör du landshövdingen svara på kritiken:

 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Danielsson, landshövding Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer