Grästorps kommun häver kokningsrekommendation för dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 19 på fredagen hävdes kokningsrekommendationen för dricksvattnet i Grästorps kommun. Det gäller alla hushåll förutom de abonnenter som finns från pumpstationen i Gunnarstorp mot Vara.

I Lidköping kvarstår kokningsrekommendationerna av dricksvattnet. Detta till följd av förhöjda halter av e-colibakterier i ett vattenprov från tidigare i veckan.

Avvaktar nya prover

De två vattenprover som gjordes på Lidköpings dricksvatten under onsdagen visade inte något utslag för e-colibakterier, men vattenprover måste visa negativt resultat under tre dagar för att det ska anses som säkert. Därför kvarstår kokningsrekommendationen.

Gunnarstorp ska följa Lidköpings rekommendationer

Anledningen till att Grästorp häver kokningsrekommendationen är att kommunen har vattenförsörjning från både Lidköping och Ryda. Sedan i onsdags kväll har kommunen tagit allt sitt vatten från Ryda, och efter att provresultat visat negativt för e-colibakterier sedan dess släpper kommunen kokningsrekommendationen för alla utom de boende i Gunnarstorp. Där finns ett 70-tal hushåll som är kopplade till Lidköpings vatten och hushållen bör därför följa kokningsrekommendationerna från Lidköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.