Älgjakt i Åmål. Foto: TT/SVT

Avslöjar: Företagstoppar och politiker har fått jaga gratis i 30 år i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Under flera decennier har Åmåls kommun upplåtit mark helt gratis för jakt, till kommunpolitiker och företagsledare. Kommunen kan därmed gått miste om hundratusentals kronor. Samtidigt har andra jägare fått betala när de jagat på kommunens mark. Nu får kommunen svidande kritik av oppositionspolitikern Thomas Lindström (TL). – En del får göra vad de vill, andra får betala för det, säger han.

Det handlar om ett område på runt 130 hektar i Hanebolsskogen, nordväst om Åmål, som ägs av kommunen. Där har ett jaktlag jagat utan att behöva betala, åtminstone sedan 1980-talet. Genom åren har både kommunalborgmästaren, företagsdirektörer och företagare med uppdrag för kommunen varit med. Området är ett friluftsområde med löpspår samt fotbollsplaner och jaktlaget har därför drivit över djur på privat mark längre bort, och ibland skjutit dem där.

Andra lag får betala

SVT Nyheter Väst har begärt ut alla jakträttsavtal som kommunen har. Det visar sig då att andra jaktlag betalar mellan 2 000 – 4 000 kronor per år för motsvarande yta.

Men kommunen ser inte detta som något orättvist.

– Ja, om det vore jakt vi arrenderar ut området till. Men vi ser det inte som jakt. Vi har sett det som att de har utfört en tjänst åt oss helt enkelt. De har hållit motionsspåren fria från älgar som kan hota motionärerna. Vi har inte tänkt i de termerna att de har jagat, säger Björn Wennerström, tf. enhetschef för plan och fastighet på Åmåls kommun.

Björn Wennerström är tf enhetschef för plan och fastighetsenheten vid Åmåls kommun. Foto: SVT

Kommunen har själva varnat för älgjakt

Samtidigt har kommunen själva varnat för just älgjakt i Hanebolsskogen på sin egen Facebooksida, i en post från 2018.

Kommunen varnar själva för jakten, trots att de i intervjun inte vill kalla det för jakt. Foto: Privat

Och Thomas Lindström köper inte kommunens uppgift om att detta skulle handla om en tjänst åt kommunen, för att hålla älgar borta från motionärer.

– Då borde de vara här året runt och driva bort älgar och inte bara när det är jaktsäsong, säger han.

Thomas Lindström (TL) är oppositionspolitiker i Åmåls kommun och tycker det är väldigt märkligt att kommunen inte har begärt något jaktarrende för Hanebolsskogen. Foto: SVT

Att driva djur räknas som jakt

Enligt länsstyrelsen så är det jakt när man driver bort djur på det här sättet, oavsett om man skjuter djuret eller inte. Även Svenska Jägareförbundet håller med om det.

– Vi får titta på vad vi tecknar för avtal på den här marken i fortsättningen. Det kan bli någon form av överenskommelse om att djuren ska drivas ut, säger Björn Wennerström, tf. enhetschef för plan och fastighet på Åmåls kommun.

Men länsstyrelsen menar ju att driva bort djur också är jakt?

– Vi får ta en diskussion med länsstyrelsen om det här området ska tas ur älgjaktsområdet. Helt klart är att vi ska skapa reda i det här och få likvärdiga villkor som vi har på andra håll.

Ta ärendet till fullmäktige

Thomas Lindström har bestämt sig för att driva ärendet i kommunfullmäktige. Han har begärt att få ställa frågor om detta vid nästa möte i fullmäktige.

– Vi får se om det kommer upp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.