Sven Callenberg (C) visar var kommunens mark börjar. Jaktlagsledare Johan Arvidsson syns till höger. Foto: SVT

Politikern försvarar att jaktlaget fått jaga gratis

Uppdaterad
Publicerad

Jaktlaget som fått jaga gratis på kommunens mark har gamla anor. Genom åren har både kommunalborgmästaren, företagsdirektörer och företagare med uppdrag för kommunen varit med.
– Men det går ju inte att bedriva jakt här i traditionell mening, säger Sven Callenberg (C), ersättare i kommunfullmäktige och medlem i jaktlaget.

Vi får följa med jaktlaget ut på deras marker. De visar var gränsen går mellan den privata och den kommunala delen. Ungefär en tiondel av jaktlagets mark utgörs av kommunens mark i Hanebolsskogen. Där finns ett friluftsområde med löpspår och fotbollsplaner, och det går därför inte att skjuta några djur på den delen.

– Möjligtvis kan man stå precis i kanten av kommunens mark, säger jaktlagsledaren Johan Arvidsson.

Andra jaktlag arrenderar ju kommunal mark?

Jaktlagsledaren Johan Arvidsson menar att det är upp till kommunen huruvida de ska betala jaktarrende eller inte.

– Det är ju upp till kommunen om de vill att vi ska betala. Vi som jaktklubb kan ju inte lägga oss i det. Det är ju ett kommunalt beslut, säger Johan Arvidsson.

Jaktlag med gamla anor

Sven Callenberg berättar att han varit med i jaktlaget sedan mitten av 1980-talet. Han satt i kommunfullmäktige som ledamot under förra mandatperioden. Nu är han ersättare.

– Jag hävdar att vi har jakträtten på den här marken utav gammal hävd, säger Sven Callenberg (C).

Han berättar att jaktlaget troligtvis jagat sedan 1950-talet i Hanebolsskogen.

Kan du förstå om det sticker i ögonen på folk då att ni inte betalar jaktarrende?

– Nej, jag kan inte förstå det. Det kanske finns kommunal mark där det inte springer en massa människor, men det går ju inte att bedriva jakt i traditionell mening här, det hävdar jag bestämt, säger han.

Sven Callenberg (C) tycker inte marken är värd att betala jaktarrende för.

Sven vill också framhålla att jaktlaget vid flera tillfällen på 90-talet hjälpt polisen när älgar skadats vid trafikolyckor.

Företagsledare och politiker

Kommunen vill ju inte riktigt se det här som jakt, vilket du kan läsa mer om här. Och att medlemmarna har haft uppdrag för kommunen har inte med det hela att göra, menar Wennerström.

Företagsledare, företagare och även kommunpolitiker har varit med i jaktlaget, som har fått ha den här marken gratis.

– När vi tecknar avtal om jaktarrende tar vi inga uppgifter om vilka som ingår, utan det är ju jaktlaget vi tecknar avtal med, säger Björn Wennerström, tf. enhetschef för plan och fastighet på Åmåls kommun.

Men det ser inte så bra ut i folks ögon att de här personerna har fått jaga gratis?

– De har ju hobbies och intressen som alla andra. Det är klart att det kan kollidera, men jag ser väl inte att det är nån konflikt.

Oppositionspolitikern Thomas Lindström däremot, tycker helt annorlunda.

– Det är ju nästan korruption om man får vissa fördelar av kommunen. Jag förstod att det var nån som utfört jobb åt kommunen som varit med och jagat. Och hur hänger det ihop? Får kommunen billigare jobb av honom för att han får vara med och jaga? Sådana situationer får de ju inte sätta sig i, säger Thomas Lindström (TL).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer