Juridisk hjälp för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Varje torsdag finns det nu juridikstudenter på Faktum. José Luis Jorge, Faktumsäljare, hoppas få hjälp med en betalningsplan för sina skulder.

– Det är gôrsvårt att få ordning på allt. Allt är inte samlat i ett enda paket, de är lite överallt, mina skulder. Så det underlättar om det är en juridiskt utbildad människa som kan ta tag i det hela, José Luis Jorge.

Han tror att många av de andra säljarna kommer att utnyttja möjligheten att få rådgivning av juridikstudenter, framförallt nu när möjligheten blir så lättillgänglig. Juristerna kommer att finnas på plats på dagtid en vardag när många säljare ändå är i Faktums lokaler. Det kanske kan sänka tröskeln för att ta steget och be om hjälp.

– Man vill inte erkänna att man har ett behov. Det tog mig lång tid att erkänna att jag måste ta tag i mitt liv och det var ingenting jag kunde klara av själv. Man måste våga erkänna för sig själv: Jag har problem, men jag kan få hjälp av någon annan som har det kunnandet, säger José Luis Jorge.

Faktum har även tidigare erbjudit möjligheten till att få juridisk rådgivning. Säljarna fick boka en tid hos yrkesverksamma jurister som ställde upp på kvällar, efter sina ordinarie arbeten. Nu ska studenter driva verksamheten, vilket betyder att de kan finnas tills hand på dagtid och utan tidsbokning. De är dessutom glada över att få ett tillfälle att börja praktisera sina kunskaper.

– Det är positivt för båda. Det tycker jag är viktigt, det är ingen välgörenhetsverksamhet. Försäljarna får ut någonting av det och vi får ut någoting av det, säger Otto Swedrup, projektledare för Fakutmjuristerna och själv juridikstuderande.

Otto Swedrup har tidigare arbetat med Gatujuristerna i Stockholm, som arbetar efter ungefär samma modell som Faktumjuristerna kommer att göra. Och bland studenterna i Göteborg var intresset stort – Otto Swedrup fick säga nej till många sökande i antagningsprocessen. De vanligaste frågorna brukar gälla till exempel stöttning och handledning i kontakt med myndigheter, att hjälpa till att anmäla brott eller att skriva en avbetalningsplan på skulder.

José Luis Jorge kommer att finnas på plats på torsdag för att påbörja sin avbetalningsplan.

– Nu är jag trött på att fly och gömma mig, jag vill göra rätt för mig. Jag är ändå 44 år och börjar känna av livets hårda sida om man säger så. Det hade varit kul att kunna få lägga det bakom sig också. Ytterligare en sten som är borta, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.