Stor studie: Gravida som får igångsättning kan vänta hemma

Uppdaterad
Publicerad

”Kvinnorna själva har efterfrågat detta”. Så säger överläkaren vid Sahlgrenska som leder studien om gravida som får sin förlossning medicinskt igångsatt. Det man undersöker är om födande kan vänta på själva förlossningen i hemmet istället för i en sjukhussäng.

I klippet berättar Verena Sengpiel, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, varför kvinnor skickas hem

Förra året blev var fjärde förlossning igångsatt på sjukhus. Nu är det snarare var tredje.

Den främsta orsaken är att gravida som gått en vecka över beräknat förlossningsdatum nu erbjuds igångsättning. Det finns nämligen ökade risker om kvinnan går för långt över tiden.

Lång väntan

Den som blir medicinskt igångsatt måste ofta vänta flera dagar innan förlossningsarbetet startar – och hittills har den väntan skett på sjukhus. Det har för många känts tålamodsprövande.

– När de väl kommer in i den aktiva fasen är de redan demotiverade och trötta, säger Verena Sengpiel, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Därför inleds nu en studie som omfattar 8 900 kvinnor i hela landet. Kvinnor som blivit igångsatta och önskar delta i studien lottas sedan till att åka hem eller stanna kvar.

– Det är helt frivilligt. Vi tvingar inte hem någon, understryker Verena Sengpiel.

Billigare metod

På frågan om det här inte bara görs för att spara pengar och sjukhussängar, medger överläkaren att det är en viktig aspekt och att man troligtvis inte kommer att införa detta tillvägagångssätt i klinisk rutin om det visar sig innebära högre kostnader än idag.

Studien ska pågå under tre år för att därefter utvärderas. Om riskerna är större än med nuvarande system är en av de frågor studien hoppas besvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.