Isadora Wronski, Greenpeace sverigechef, är skarpt kritiskt till Preems nya satsning på förnybara produkter. Foto: SVT/Greenpeace

Greenpeace om Preems satsning: ”Den är destruktiv”

Uppdaterad
Publicerad

Preem inleder nu sin satsning med att utveckla den förnybara produktionen i Lysekil. Enligt företaget ska det minska koldioxidutsläppen. Men Greenpeace riktar skarp kritik mot satsningen och menar att det handlar om en ”falsk klimatlösning”.

I klippet ovan berättar Greepeace Sverigechef Isadora Wronski varför miljöorganisationen anser att Preems nya satsning inte håller.

I slutet av september drog oljekoncernen Preem tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Enligt Preem handlade beslutet om att projektet inte bar sig ekonomiskt.

Nu inleder Preem istället sitt alternativa projekt: att blanda ut fossila råvaror med bland annat rapsolja. Målet är att blanda ut den fossila råvaran med 40 procent förnybara råvaror, som bland annat rapsolja och tallolja.

– Alla inser att vi inte kan öka våra koldioxidutsläpp, vi måste få ner dem, säger Aad van Bedaf, raffinaderichef i Lysekil.

”En destruktiv verksamhet”

Men klimatorganisationen Greenpeace är långt ifrån nöjda med den nya satsningen, vilket även Dagens Nyheter rapporterat.

– Det finns en stor myt om att det skulle minska utsläppen att satsa på biobränsle. Det här är en falsk lösning av en industri som krampaktigt försöker hålla kvar vid sina marknadsandelar för att kunna fortsätta med en destruktiv verksamhet, säger Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.