Foto: SVT

Greenpeace om pelletsutsläppen: ”Oacceptabelt”

Publicerad

SVT Nyheter Väst kunde i onsdags berätta om stora utsläpp av plastpellets från industrier i Bohuslän. Miljöorganisationen Greenpeace reagerar nu på utsläppen.

Det var på onsdagen som SVT Nyheter Väst kunde rapportera om stora utsläpp av plastpellets från plastindustrier i Stenungsund. En undersökning som gjorts av forskare vid Göteborgs universitet visar att miljontals plastpellets läcker ut i havet längs Bohuskusten, varje år. Enligt Lena Gipperth, professor i miljörätt vid juridiska institutionen finns det tydliga regleringar mot den här typen av utsläpp, men problemet är att de inte efterlevs.

”Helt otroligt”

Nu reagerar miljöorganisationen Greenpeace på händelserna, och kallar utsläppen för ”oacceptabla”.

– Det här kom som en chock för mig. Det är helt otroligt att flera ton plast spolas rätt ut i havet. Det är ett tydligt brott mot miljöbalken, säger Rosanna Endre, som är projektledare inom Greenpeace och som arbetar med havs- och miljögiftsfrågor.

Kritiserar myndigheterna

Greenpeace riktar bland annat kritik mot länsstyrelsen, som man menar har ett ansvar för att se till att de miljöregler som finns ska följas. Greenpeace gick på torsdagen även ut med en öppen fråga till regeringen, där man undrar vilka åtgärder de är villiga att vidta. Frågan har ännu inte besvarats.

– Företagen ska naturligtvis inte skräpa ner våra vatten med plast. Men myndigheterna har också ett ansvar att se till att våra lagar efterlevs. Här har det brustit hos myndigheterna, säger Rosanna Endre.

Utsläppen har minskat

Företaget Borealis, som är verksamma i området och tillverkar plastpellets, säger att de har en nollvision för utsläpp och jobbar aktivt med att få stopp på utsläppen. Enligt länsstyrelsen har man ställt krav på Borealis att minska utsläppen, och företaget har också gjort förändringar genom att innesluta processer i arbetet, samt att man infört bättre rutiner i verksamheten och vid lagringsplatser. Man har också gjort mätningar av förekomsten av mikroplaster, där man kunnat se att utsläppen har minskat.

– Vi fortsätter att ställa krav på att det görs och att kraven efterlevs så att man kan minska utsläppen. Det pågår också en prövning av utsläppen hos mark- och miljödomstolen. Vi kommer att följa upp resultatet av rapporten och följer de utredningar som görs nationellt om spridning av mikroplaster, säger Elisabeth Lindqvist, enhetschef för miljötillsyn hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Elisabeth Lindqvist säger också att länsstyrelsen planerar att starta ett tillsynsprojekt genom miljösamverkan med kommunerna för att minska utsläppen från anläggningar och lagringsplatser.

Kan vara lämningar från tidigare utsläpp

Enligt Elisabeth Lindqvist pågår i nuläget ingen sanering av de plastpellets som trots allt ligger kvar längs kusten. Det har inte bedömts som nödvändigt, och man påpekar att de pellets som påträffats kan vara lämningar från tidigare utsläpp.

– Vi vet inte hur gamla de här utsläppen är. Enligt vår bedömning har företaget skärpt sin hantering och enligt vår uppfattning pågår inga utsläpp av plastpellets nu, säger Elisabeth Lindqvist.

Greenpeace inte nöjda

Men den förklaringen är Greenpeace inte nöjda med.

– Det är inte en acceptabel ursäkt att säga att det var värre förr. Det är säkert en hel del plast som ligger kvar sedan tidigare, men utsläppen måste strypas helt, säger Rosanna Endre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.