Katarina Löfman, grisproducent i Tun utanför Lidköping berättar om sin oro i klippet ovan. Foto: SVT

Grisbönder fruktar: Afrikansk svinpest kan komma till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Afrikansk svinpest har konstaterats i Tyskland och regeringen är oroad för att den ska spridas till Sverige. Det kan bli privatpersoner som ovetande sprider smittan. På Dammsgården i Tun, utanför Lidköping, är ägarna oroliga.

– Jag är jätteorolig för mina djurs skull, säger Katarina Löfman, grisproducent.

Afrikansk svinpest har spridit sig från östra Europa till Tyskland. Sjukdomen drabbar inte människor, men är väldigt smittsam bland vildsvin och tamgrisar och får väldigt stor effekt på de bestånd som blir drabbade.

Om smittan kommer in hos en svinproducent kan man tvingas slakta hela besättningar.

– Vi har ju byggt upp den här besättningen med mycket avelsarbete, så det skulle få förödande konsekvenser för oss, konstaterar Katarina Löfman.

Varningsskyltar på rastplatser

Ett sätt som smittan riskerar att spridas är via slängt livsmedel vid till exempel rastplatser. Importerad smittad korv är ofarlig för människor, men vildsvin kan smittas och föra smittan vidare. Trafikverket har därför satt upp varningsskyltar på rastplatser. Men skyltarna är små och missas troligen av många.

– Skyltarna är kanske lite tråkiga. Det kunde vara tydligare. I Danmark finns det bättre informationstavlor, säger Josefina Guttman, ordförande i LRF i Lidköping.

Hör grisproducenten Katarina Löfman berätta mer om sina farhågor.

Det här är afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människa, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.