Trollhättanbaserade bilföretaget Nevs har fått klartecken att producera och sälja elbilar i Kina. Foto: Adam Ihse/TT

Grönt ljus för svensk elbil i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den Trollhättanbaserade elbilstillverkaren Nevs har fått alla licenser som krävs för att tillverka och sälja elbilar i Kina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det finns inget annat utländskt företag som har fått detta och det är ett gott betyg att vi har lyckats med det. Värdet på bolaget har ökat enormt nu, säger företagets vd Stefan Tilk till Ekot.

Nevs hade planerat att tillverka 10 000 elbilar i Kina under 2018. På grund av ekonomiska problem har inga bilar byggts, men situationen ser i dag bättre ut, enligt vd:n.

Nevs

– Läget är väsentligt mycket bättre än för bara någon månad sedan. Vi är i stort sett ett skuldfritt företag, säger Stefan Tilk.

Serietillverkas om ett par år

Det är drygt sex år sedan elbilstillverkaren Nevs köpte upp Saab Automobile som gått i konkurs. I dag har företaget 700 anställda i Trollhättan och 800 i Kina.

Efter nyår ska fabriken i Trollhättan börja tillverka delar till bilarna, som sedan ska skickas till fabriken i Tianjin i Kina.

Men beskedet kommer troligtvis inte leda till nya jobb i Trollhättan, vilket många har hoppats på. Det skulle först kunna inträffa om ett par år när Nevs elbilar börjar serietillverkas.

– Det blir nog inte förrän i slutet på 2020. Det är en viss försening av produktionen i Trollhättan, säger Stefan Tilk till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet