Företaget har ansökt om att söka efter koppar och silver i bland annat Bengtsfors kommun. Foto: SVT

Gruvföretag vill leta efter silver och koppar i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Ett australiensiskt företag har ansökt om att undersöka möjligheterna för att gräva efter silver och koppar i Dalsland.

– Priserna på den här typen av mineraler och ämnen har skjutit i höjden, säger Mikael Johansson, försteombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Det är gruvföretaget Odin metals som ansökt om att få undersöka ett område på 22 000 hektar i Bengtsfors, Åmål, Mellerud och Dals-Ed enligt IF Metalls hemsida.

Den är myndigheten Bergsstaten som ska handlägga ansökan som kom in för ungefär en månad sedan.

En remiss har gått ut till de berörda kommunerna. Företaget ska även presentera en redogörelse av alla fastighetsägare som kommer att påverkas av undersökningen.

– Det här är i ett väldigt tidigt stadium så det är svårt att ta till sig vad det skulle kunna innebära. Många har försökt bryta koppar i Dalsland innan med varierad framgång. Oftast har den inte varit så stor, säger Michael Karlsson (S), kommunalråd i Åmål och berättar att kommunerna ska ha svarat på remissen 22 maj.

Tror möjligheterna är goda

Även Mikael Johansson menar att det är för tidigt att dra några stora växlar men att ansökan ändå är intressant.

– Jag tror möjligheterna är goda för att det blir av. Med dagens teknik kan även mindre fyndigheter vara lönsamma att bryta, säger han.

Han säger också att produktionen av modern teknik leder till att efterfrågan av dessa metaller och mineraler ökar.

Positivt för Dalsland

Ifall företaget skulle börja bryta silver och koppar i Dalsland skulle det vara positivt för området menar Johansson.

– Det skulle ställa krav på infrastruktursatsningen och många saker som rör samhället. Det är svårt att säga hur många jobb det skulle resultera i men det skulle absolut vara viktigt för Dalsland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.