• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Carina Gullberg (S), kommunalråd i Gullspång, om vad hon tycker om att ungdomarna flyttar från Gullspång. Foto: SVT

Gullspång ”exporterar” ungdomar till större städer

Publicerad

Gullspång tappar ungdomar redan i gymnasieåldern och de flesta lämnar kommunen för gott i samband med fortsatt utbildning. Nu kommer kommunalrådet med ett förslag hämtat från elitidrottens värld.

– Vi exporterar duktiga ungdomar och borde få betalt för det, precis som duktiga idrottsungdomars moderklubbar, säger Carina Gullberg (S), kommunalråd i Gullspång.

Den här veckan fokuserar vi särskilt på kommunen i Västra Götalands nordöstra utkant – Gullspång. Det är en kommun med en speciell befolkningsutveckling – många barn och unga – men alltför få i arbetsför ålder som ska försörja de övriga.

Gullspång har den högsta försörjningskvoten i Västra Götalands län. Det är en kvot visar hur många som ska försörja dem som inte arbetar. Ju högre siffra desto större börda för de som är i arbetsför ålder att försörja de övriga.

Här toppar Gullspång på 100,7. Tvåa kommer Karlsborg på 99,2 och trea Sotenäs med 97,1. Sett till hela landet är siffran 75,9 – för Västra Götaland 73,8.

Försvinner tidigt

Ungdomarna försvinner tidigt. Eftersom det inte finns något gymnasium måste ungdomarna söka sig till andra orter redan efter nian.

Carina Gullberg hoppas på ett skatteutjämningssystem som hjälper kommuner som får se sina ungdomar flytta iväg. Sedan hoppas hon också på att de ska lyckas locka tillbaka en och annan.

– Vi måste jobba på och visa de jobb som finns och samtidigt planeras en del nya fina bostadsområden i kommunen, säger Carina Gullberg.

Länets högsta försörjningskvot

Försörjningskvoten beräknas som summan av antal personer 0-19 år och antal personer 65 år och äldre dividerat med antal personer 20-64 år och därefter multiplicerat med 100.

Ju högre tal detta mått är desto tyngre är försörjningsbördan för de som befinner sig i åldersgruppen 20-64 år. Siffran för Sverige är 75,9. Genomsnitt för Västra Götalands län 73,8.

Gullspång 100,7

Karlsborg 99,2

Sotenäs 97,1

Lysekil 96,7

Tanum 96,2

Bengtsfors 96,1

Orust 95,9

Mellerud 95,8

Hjo 95,1

Tjörn 94,6

Källa: Regionfakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.