• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Gummibåt till veterinären – bara början av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Zübeyirs pizzeria i Henån drabbas ofta av översvämningar. I Uddevalla har veterinären Karins kunder fått ta gummibåt för att komma fram när parkeringen hamnat under vatten. När havsnivån höjs så hotas samhällena längs med kusten.

– Det är ju inte någon kul situation, säger chefsveterinär Karin Norlinder.

I klippet ovan kan du bland annat se hur djuren och deras ägare får åka gummibåt till djursjukhuset.

Redan i dag har både Henån och Uddevalla återkommande stora problem med översvämningar. Det går inte att säga att problemen idag beror på klimatförändringarna, men en sak är säker – det kommer att bli värre när klimatet blir varmare. Karin Norlinder på djursjukhuset upplever att det redan blivit värre.

– Jag har varit här ett antal år och senaste årens översvämningar har upplevts som mycket högre än de var från början. Vi tycker att det blivit värre, säger Karin Norlinder, chefsveterinär på djursjukhuset Anicura i Uddevalla.

”Det säger bara slurp”

Det är svårt att hinna förbereda sig för vattenmassorna, menar hon.

– Det är ju så nyckfullt, man vet aldrig när det kommer. Men det säger bara slurp och så står det vatten här.

Djursjukhuset har själva ordnat med både terrängfordon och gummibåt, men Karin hoppas att kommunen snart kommer igång med planerna på att bygga översvämningsskydd.

– Vi går bara och väntar på att det ska bli nåt av, säger Karin Norlinder.

Ska skydda mot två och en halv meters höjning

I Henån på Orust är pizzerian extra utsatt. De senaste två åren har byggnaden översvämmats flera gånger, och går nu inte längre att försäkra. Varje gång vattnet kommer in så måste pizzerian stänga. 

– Det blir minus för oss, säger pizzabagaren Zübeyir Yenigün.  

Ni får stänga? 

– Ja, det blir så. Tills vi fått ut vattnet och städat klart.

Även här planerar Orust kommun att bygga översvämningsskydd, något som Zübeyir välkomnar.

– Det blir bättre då för de kommande åren, säger han.

Här kan du läsa mer om hur havet förväntas stiga på västkusten, och om landhöjningen som motverkar havets höjning.

Se hur översvämningar kan drabba pizzerian i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.