Peter Heddelin, rektor vid Amerikanska gymnasiet Foto: Joel Hegardt

Gymnasium i Göteborg blir först med tre terminer

Uppdaterad
Publicerad

Tre terminer istället för två. Längre höst- och sportlov. Så kommer skolåret se ut för de elever som blir antagna till Amerikanska gymnasiet när skolan slår upp dörrarna i Göteborg nästa år.

– En regelbundenhet i skolåret gynnar eleverna bättre, säger rektorn Peter Heddelin.

Det var Göteborg Direkt som var först med att rapportera om Amerikanska gymnasiet som kommer införa ett skolsystem med tre terminer. Högst ovanligt, med svenska ögon sett.

– Det här är helt taget ur forskning som visar på bättre lärande med tre terminer. Det blir en symmetri i året, bättre för både elever och lärare. Det är väletablerat internationellt att det här ger en högre kunskapsnivå, säger Peter Heddelin, en av tre rektorer på skolan.

”Sommarloven är för långa”

Friskolan grundades 2015 men öppnar först till hösten 2019 i Gårda i Göteborg. Tanken är att 140 – 150 elever då ska börja. Tre-terminssystemet innebär att höst- och sportlov blir två veckor långa medan sommarlovet blir lite kortare än vid andra skolor. Antal skoldagar och studietimmar är samma som vid andra skolor.

– Det finns ett otal studier som visar att sommarloven är för långa och negativa för eleverna. Att gå hemma till 20 augusti är slöseri med tid, vi tar med energin som finns in i skolarbetet, säger Peter Heddelin.

Återkommande debattämne

Ett tre-terminssystem finns idag i flera länder som USA, England och Japan. I Sverige finns det sedan tidigare på högskolor och universitet men inte på gymnasienivå.

Frågan har återkommande diskuterats och så sent som förra året ledde frågan till politisk debatt i Stockholm Stad, vilket SVT rapporterat om tidigare. Men någon förändring från två-terminssystemet har det inte blivit där.

– Alla som arbetar i skolan i dag har gått i skolan under de här mönstrena. Men man behöver titta på utbildningen från ett blankt papper, ifrågasätter man inte så ändrar man inte, säger Peter Heddelin.

Tror du att fler skolor kommer följa efter?

– Det är möjligt, rektorer från hela landet har hört av sig och tycker det här är spännande.

Så kommer läsåret se ut på Amerikanska gymnasiet

Termin 1: 13 augusti – 25 oktober

Termin 2: 11 november – 7 februari

Termin 3: 24 februari – 10 juni

Novemberlov: vecka 44, 45

Jullov: vecka 51, 1

Sportlov: vecka 7, 8

Påsklov: vecka 16

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.