Gymnasiekör trotsade folksamlingsförbudet under 1:a maj

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin satte inte stopp för den traditionella körsången i Botan i Skara. Över hundra personer samlades på platsen för att höra Katedralskolans skolkör för killar sjunga in våren.

– Det är naturligtvis olämpligt, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

I Skara trotsade gymnasiekören Musikens Vänner, MV, förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer genom att på kvällen genomföra sitt traditionella första majfirande i Botan (botaniska trädgården). SVT:s reporter på plats såg att minst 120 personer samlats på platsen.

Tidigare på dagen hade den traditionella uppvaktning som Musikens Vänner och tjejkören Octo Puellae normalt alltid genomför på 1 maj ställts in. Men kvällsarrangemanget genomfördes som vanligt, även om publiken stod i mindre grupper med visst avstånd mellan varandra.

– Det här är ett evenemang som skulle kunna omfattas av förbudet mot fler än 50 personer. Det är naturligtvis olämpligt och strider då mot de förhållningssätt som Folkhälsomyndigheten går ut med, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Väst.

Hade skickat en patrull

Polisen valde att inte skicka någon patrull till platsen då arrangemanget skulle avslutas strax efter man fått in anmälan.

– Hade det varit ett evenemang som höll på längre, och vi hade haft resurser, så hade vi skickat en patrull. Det är någonting vi är ålagda att åka på och dokumentera, säger Anna Göransson.

På sin Facebook-sida skriver Musikens Vänner att man inte genomför andra traditionsenliga framföranden, men att 1:a maj invigs ”nästan” som vanligt.

”Vi träffas som vanligt i Botan kl. 20.00. Alla håller erforderligt avstånd och visar respekt för varandra.” skriver kören.

SVT Nyheter Väst söker Musikens Vänner för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.