Agnebergsgymnasiet, en del av Uddevalla gymnasieskola. Foto: SVT

Uddevalla gymnasieskola stänger – fortsätter på distans

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdagen kommer all utbildning på Uddevalla gymnasieskola att genomföras på distans, vilket innebär att omkring 4800 elever får fortsätta sin skolgång hemifrån. Ett beslut som även påverkar vuxenutbildningen.

– Vi hoppas att oron går ned lite hos elever och vårdnadshavare, säger Roger Ekeroos, barn och utbildningsnämndens ordförande i Uddevalla.

Beslutet innebär att inga elever på Uddevalla gymnasieskola och Uddevalla vuxenutbildning ska komma till sina vanliga undervisningslokaler från och med tisdag 17 mars. All undervisning kommer istället att ske på distans och följa planerat schema. Beslutet gäller två veckor framåt och är en försiktighetsåtgärd med tanke på coronavirusets spridning.

– Vi har skolplikt och kommer naturligtvis att följa den. Men vi bedömer att vi har de tekniska möjligheterna som tillåter att fortsätta utbildningen på distans, och tycker att det är en adekvat lösning just nu, säger Roger Ekeroos, barn och utbildningsnämndens ordförande i Uddevalla.

Coronaviruset i Västsverige

Hur gör ni med ämnen som exempelvis idrott och slöjd?

– Vi har bedömt att vi kan hantera två veckors uppehåll i berörda ämnen där fysisk närvaro behövs, och får hantera den frågan senare, säger Roger Ekeroos.

Lärare och skolpersonal fortsatt på plats

Uddevallas gymnasieskola är uppdelad i fem olika skolhus där lärare och annan skolpersonal kommer att fortsätta jobba, utan några elever fysiskt på plats.

– Det är naturligtvis en utmaning, men jag tror även att personalen känner sig lugnare med en gles skola, säger Roger Ekeroos.

Varken elever eller personal på gymnasieskolan har bekräftats vara smittade av covid-19 hittills.

Gäller inte förskolor och grundskolor i kommunen

Att man valt att fatta detta beslut just för gymnasieskolan i Uddevalla har att göra med att eleverna  anses vara tillräckligt gamla för att klara sig ensamma hemma utan vårdnadshavare. Att införa liknande lösningar med distansundervisning inom förskolan eller grundskolan är inte aktuellt just nu.

– Regeringen fattade beslut förra veckan att inte stänga skolorna i Sverige, utan att det var upp till varje skolas huvudman, och det följer vi naturligtvis. Att kunna fullfölja skolplikten med exempelvis distansundervisning för barn i yngre åldrar är betydligt svårare.

Så hanterar skolorna coronaviruset

Regeringen förbereder för ett läge där skolor stängs och beslutade förra fredagen om tillfälliga bestämmelser. En skolas huvudman kan bestämma att stänga skolan i fyra olika situationer:

  • på grund av att en så stor andel av personalen är frånvarande med anledning av coronaviruset att det inte går att bedriva verksamheten,
  • efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning,
  • därför att skolan ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten beslutat ska vara avspärrat, eller
  • på grund av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Från och med måndag den 16 mars får huvudmännen även utökade möjligheter att med stöd av en förordning anpassa skolverksamheten, till exempel genom att erbjuda fjärr- eller distansundervisning.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet