Foto: Wikimedia commons license CC0 1.0

Hagaskolans elever flyttas – föräldrar kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden påbörjades utbyggnad av ventilation i Hagaskolan på grund av dålig luft. Eleverna flyttas under perioden i två omgångar. Vissa föräldrar är mycket kritiska till det på flera punkter.

I flera år lärare och elever på Hagaskolan lidit av dålig luft, det har också varit antingen för kallt eller för varmt i skolan. Sedan Arbetsmiljöverket efter en inspektion påpekade att ventilationen på Hagaskolan är dålig startades renoveringen. 120 av skolans 260 elever har flyttat till paviljonger vid Annedalsskolan.

– Samtliga 260 elever på skolan påverkas på ett eller annat sätt av renoveringen. Utbyggnad av ventilationen startade i mitten av oktober och vi räknar att den kommer pågå under resten av läsåret, säger Jonas Fransson, områdeschef i Majorna-Linné stadsdelsförvaltning.

Föräldrar kritiska till flytten

Många föräldrar som har barn i Hagaskolan i Göteborg är jättekritiska till flytten. De tycker att man kunde hittat en bättre lösning för eleverna.

– Barnen är utsprida på så många platser. De springer från en lokal till en annan för att komma i tid till lektionerna. De hinner knappt att äta, tycker en av föräldrarna.

Föräldern Frida Westler håller med om att lunchrasten inte räcker till för att hinna äta ordentligt, men menar att den inte gjorde det tidigare heller. Enligt Frida Westler upplever barnen att maten är mycket godare på äldreboende och att atmosfären där är mycket trevligare.

– Det är inte jättekul att ventilationsbytet kommer att ta så lång tid. Men det behövs göras eftersom luften är så dålig. Alla försöker göra det bästa i en krånglig situation, säger Frida.

Får äta på äldreboende

Under renoveringen är ungefär hälften av skollokalerna stängda, bland annat matsalen. Eleverna som är kvar på Hagaskolan äter på förskolan på Haga Nygata.

– De elever som är evakuerade till paviljonger på Carl Grimbergsgatan äter på Annedals äldreboende, säger Jonas Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.