Foto: Joakim Eriksson / Agena FotoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Häglaredsmasten har gått av

Uppdaterad
Publicerad

En 332 meter hög radio- och tv-mast på Trollberget öster om Borås har knäckts ungefär 100 meter över marken.

Polisen har inlett en förundersökning om sabotage. Magnus Söderqvist, inre befäl vid Boråspolisen, säger att det är av utredningstekniska skäl.

– Det är ju för att ha fria händer att spärra av och undersöka, inte för att vi direkt misstänker just sabotage, men samtidigt vet vi ju inte varför masten gått av, säger han till Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Den knäckta delen av Häglaredsmasten har rasat ner i skogen och dragit med sig en vajer ur marken.

Samtidigt snurrar det en video på nätet som visar hur några personer klättrar på masten. Videon laddades upp för några dagar sedan.

– Nummer ett är att identifiera vilka de är och ta kontakt. Men vi vet att videon finns, säger Hans Lippens, presstalesman på polisen.

Tror ni att det kan vara de som saboterat masten?

– Det är för tidigt att säga. Det får mastägaren och våra tekniker återkomma med under dagen.

Störningar i radio- och tv-nätet.

SVT Nyheter Väst har fått mejl från tittare som säger att tv:n inte har någon sändning. Häglaredsmasten har ett upptagningsområde som påverkar cirka 188 000 personer.

– Använder man marknätet så kan man påverkas, säger Marcus Hartman, presschef på Teracom och fortsätter:

– Vi har en temporär lösning som är på väg till Borås och som vi hoppas få igång så fort som möjligt. Men vilken tid det sker kan vi inte säga.

En hög smäll hördes

Masten är ett så kallat skyddsobjekt, rapporterar Borås Tidning. Än så länge är det oklart vad som har hänt.

En boende i närheten hörde en stor smäll, berättar han för P4 Sjuhärad:

– Det var som om en bomb slagit ner, det var en jäkla knall i alla fall, säger Stefan Brögge.

Platsen är avspärrad och polisens tekniker kommer att påbörja sitt arbete när det ljusnar.

Drabbades av stömavbrott

Det finns ingen uppgift om skadade personer, enligt BT.

Även Vattenfall kallades in eftersom runt 500 elkunder drabbades av strömavbrott, skriver BT. De ska nu ha fått strömmen tillbaka.

Masten gick av strax efter klockan 22.30, och orsakade också störningar i radiosändningarna. Enligt Sveriges Radio brusar det i kanalerna P1, P3 och P4 i Boråsområdet.

Misstankar om sabotage

Fynd som gjorts under den pågående tekniska undersökningen av den kraschade masten utanför Borås styrker misstankarna om sabotage.

– Vi vill inte gå ut med mer uppgifter innan undersökningen är helt färdig. Men det finns en del saker som stärkt uppfattningen att det handlar om ett brott, säger Hans Lippens, informatör vid polisen region väst, till TT.

Enligt polisen har de stärkta misstankarna inget att göra med den film som publicerats på Youtube där flera maskerade personer syns klättra i masten.

– Vi har sett filmen men den ser vi nu mest som en bisak. Men den ingår fortfarande i förundersökningen och vi vill gärna identifiera och komma i kontakt med de personer som är med på filmen. Vi vill höra vad de gjort så att vi eventuellt kan ta bort dem ur förundersökningen, säger Hans Lippens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet