Foto: Privat Emil Carlsiö

Hakkors som konst skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Den fyra meter höga och sju meter breda skulptur i form av ett hakkors som ska ställas ut framför Sjöfartsmuseet i Göteborg i slutet av mars har skapat debatt redan innan den finns på plats.

Skulpturen ingår i ett samarbete mellan Akademin Valand och Sjöfartsmuseet. Konstnären bakom vill med skulpturen rikta kritik mot det som han uppfattar som censur från museets sida, då de i en tidigare utställning om andra världskriget valt att delvis dölja en naziflagga.  

Men redan innan skulpturen ens är på plats har den väckt starka reaktioner från allmänheten.  

hakkors på Sjöfartsmuseet

– Jag har stor sympati för de åsikter som kommer till oss där man oroar sig för antidemokratiska krafter och deras tillväxt i omvärlden, men det är inte det som är grundtemat i den här utställningen eller i det här verket, säger Björn Varenius, museichef på Sjöfartsmuseet i Göteborg. 

Samarbete med studenter 

Skulpturen är en del av den kommande utställningen ”Mellankomst” där studenter från Akademin Valand tagit avstamp i att skapa konst utifrån vad som känns angeläget i de utställningar som redan finns på plats i museet.  

Konstnären bakom skulpturen, Emil Carlsiö, reagerade på en naziflagga från en av utställningarna och som han ansåg vara delvis undangömd och menar att museet censurerar historia från andra världskriget.  

– Jag anser att Sjöfartsmuseet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga, men ända har man valt att dölja den, sa Emil Carlsiö tidigare till Svt Nyheter Väst.  

Men enligt chefen på Sjöfartsmuseet har man inte valt att dölja flaggan.  

– Det är allas rätt att ha en uppfattning om våra utställningar och uttrycka dem fritt. Det är bra att vi kritiseras, vi ska tåla det. Den där flaggan hänger här, den är lite ihopveckad, men samtidigt förklaras det att det är en tysk örlogsflagga från andra världskriget och den har hängt där i över sex år och det är första gången det har blivit den här typen av reaktioner omkring den, säger Björn Varenius.  

Utställningen öppnar den 29 mars och de starka reaktionerna har inte fått museet att tänka om när det gäller skulpturen.  

– Vår inställning från museets sida är att om det inte bedöms att det här verket skulle utgöra till exempel hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende i juridisk bemärkelse , då avser vi att gå vidare, säger Björn Varenius som är museichef på Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hakkors på Sjöfartsmuseet

Mer i ämnet