En nazistsymbol projicerades på rådhusets fasad i centrala Göteborg på fredagskvällen, rapporterar lokala medier. Foto: SVT

Hakkors visades på rådhuset i Göteborg

Publicerad

En stor nazistsymbol projicerades med ljusteknik på rådhusets fasad i centrala Göteborg under fredagskvällen. Det ska också ha visats bilder på intima kroppsdelar.

Vid torget finns det just nu julmarknader och julshower att besöka och en del av julshowen innefattar ett fotobås där vem som helst kan ta ett foto som sedan visas upp på rådhusets fasad.

Någon eller några valde under fredagen att använda fotobåset för att bland annat projicera ett hakkors som syntes på delar av rådhusets fasad.

– Det var chockartat, inte vad man hade förväntat sig, säger vittnet Tina Hallonskiöld.

Bilden på nazistsymbolen visades i ett bildspel under fredagskvällen vid Gustav Adolfstorg under minst tio minuter.

– Vi ringde polisen, kommunen och stadsdelskontoret, så den bilden kom nog bort ganska fort ändå, säger Tina Hallonsköld.

Nu ska arrangören vidta åtgärder för att se till att det inte händer igen.

– Det är oerhört beklagligt och jättetråkigt, det är verkligen inte tanken med fotoautomaten, säger Birgitta Berglind, verksamhetsansvarig för Julstaden Göteborg till GP.

– Det första steget vi gör är att vi minskar öppettiderna på kvällen till klockan 21 och om det händer igen så får vi ju ta bort den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer