Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Nord är kritisk till att häktade kan kommunicera med varandra trots restriktioner. Hör mer om polischefens synpunkter i klippet. Foto: Svt

Häktade kommunicerar med varandra – trots restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Göteborg har problem med att intagna ropar till varandra, på rastgårdar eller i korridorer. Och förbjudet informationsutbyte mellan misstänkta har i flera fall förstört polisens utredningar.

– Jag vet att det har skett, flera gånger, säger Erik Nord, chef för polisens utredningsenhet i region Väst.

I höstas hör Erik Nord från sitt arbetsrum hur personer ropar till varandra ute på häktets rastgårdar. Det pågår mellan fem och tio minuter och till slut ringer han själv upp häktet.

– Då blev det tystat där uppe sen, säger han.

För två år sedan rapporterade flera medier om hur intagna kommunicerade via avloppsrören inne på häktet. De tömde vattnet ur toaletterna, och ropade till varandra genom rören. Det här verkar fortfarande vara ett problem.

– Ja, det kan nog inträffa. Vi måste hitta lösningar tillsammans med fastighetsägaren. Det pågår olika pilotprojekt, säger Johan Garå, kriminalvårdsinspektör.

”Erfarenhetsbaserad gissning”

Det framgår av förundersökningen om det misstänkta ”bilmordet” att Johan Garå väl känner till problemet med rop inne på häktet. En polis redogör för vad Johan Garå berättat för henne.

”Häktet tror mig ana att han (den misstänkta brodern, red anm) fått viss information av andra intagna genom rop, gap mm. men detta är bara en erfarenhetsbaserad gissning från häktets sida.”

Det handlar om att en av de mordmisstänkta bröderna kan ha fått information om att hans släktingar också befann sig inne på häktet – av andra intagna.

”Ska inte erbjuda de möjligheterna”

Erik Nord tror att informationsutbyte sker rätt ofta mellan misstänkta, och tycker att häktet borde få ordning på sina lokaler.

– När det gäller byggnader och avloppssystemet så kan man tycka att ett häkte som är relativt nybyggt ska inte erbjuda de kommunikationsmöjligheterna, säger Erik Nord.

Men han är noga med att påpeka att informationutbyte också kan ske på andra sätt.

– Det är ju vi människor som är en svag länk också. Det är de anställda på häktet, det är poliser, det är advokater som emellanåt förmedlar information till målkamrater på ett icke korrekt sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.