En 25-årig man greps under torsdagen av Säpo misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Under lördagen hölls häktningsförhandlingar bakom stängda dörrar. Foto: TT/SVT/Google earth

Man häktas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern från Västsverige häktas på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen misstänks ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism.

– Det har påträffats olika typer av ämnen och föremål som kananvändas för att tillverka en bomb, säger kammaråklagare Hans-JörgenHanström.

Brottsmisstankarna gäller perioden augusti 2020 till november 2021 i Falköping. Mannen som är i 25-årsåldern greps av säkerhetspolisen under torsdagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. I samband med gripandet genomfördes en husrannsakan.

– Det har gjorts en hel del beslag, sa Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen till SVT Nyheter Väst under fredagen.

Tidigare dömd för misshandel

Mannen är tidigare dömd för misshandel. Han har också fått avslag på en ansökan om vapenlicens.

Polismyndigheten motiverade beslutet med att det framkommit att mannen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsens (NMR).

Mannen nekar till brott.

I klippet hör du kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.