Foto: SVT/Diamant Salihu

17-åring häktas efter polismordet i Biskopsgården: ”Kopplad till ena sidan av konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som suttit anhållen på sannolika skäl för mord på en polisman i Biskopsgården har häktats. Enligt åklagaren har han kopplingar till ena sidan i en pågående gängkonflikt, medan den person som samtidigt utsattes för ett mordförsök har kopplingar till andra sidan.

– Han nekar till alla misstankar som har framförts mot honom, säger 17-åringens advokat Hans Palm till SVT Nyheter.

Att en så pass ung person som en 17-åring häktas med fulla restriktioner är ovanligt. Men det var beskedet från Göteborgs tingsrätt efter söndagens förhandlingar.

– Det är det allvarligaste brottet man kan tänka sig, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

17-åringen, som häktas för mord och mordförsök var själv inte på plats i rättssalen då det finns en hotbild mot honom och hans anhöriga – man vill helt enkelt inte att han ska gå att identifiera.

– I den här miljön finns det en viss risk för att närstående eller andra utsätts för någonting. Tingsrätten prövade detta på de skäl vi angav och fattade ett beslut, det känns bra, säger Ulrika Åberg.

Det var i onsdags kväll som en polis i 30-årsåldern sköts i Biskopsgården i Göteborg. Polismannen fördes till sjukhus och avled av sina skador under natten. Enligt polisens uppgifter blev han skjuten när han stod och pratade med några personer. Den person som är målsägande i ärendet ska vara en av de som talade med polismannen.

Åklgaren bekräftar kopplingen

Under söndagen bekräftade Ulrika Åberg att hon står bakom polisledningens bedömning att attentatet mest sannolikt inte är riktat mot vare sig den enskilda polismannen eller Polismyndigheten i stort.

Hon bekräftade också att det finns kopplingar mellan 17-åringen, den man som utsattes för mordförsöket och en pågående gängkonflikt. Både gärningsmannen och målsäganden har kopplingar till kriminella grupperingar.

– Vi menar att han är kopplad till den ena sidan av konflikten och att målsäganden är kopplad till den andra sidan i stort, säger Ulrika Åberg.

Isoleras från omvärlden

Då 17-åringen häktats med fulla restriktioner kommer han att isoleras från omvärlden.

– Ja det är ovanligt men här har vi den här allvarliga anklagelsen. Jag behöver ha restriktioner på den här personen, säger Ulrika ÅBerg.

Häktningsförhandlingarna inleddes i Göteborgs tingsrätt på söndagsmorgonen klockan 10.00. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den häktade 17-åringen är tidigare dömd för grov våldsbrottslighet och i ett yttrande från socialtjänsten framkommer det att 17-åringen har uppvisat ett ”normbrytande beteende” och att flera orosanmälningar har kommit in till socialtjänsten från framför allt polisen och skolan.

Se hela SVT:s direktsändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet